Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Arama Açıklamalarını Yapılandırın

Blogger Blog’unuz da arama açıklamaları ve Blog tanımlaması olan 500 karakterle sınırlı bilgiyi girdiniz mi? Bu işlemleri yapmadı iseniz...

...
Blogger Blog’unuz da arama açıklamaları ve Blog tanımlaması olan 500 karakterle sınırlı bilgiyi girdiniz mi? Bu işlemleri yapmadı iseniz, editörünüzdeki arama açıklamasının da etkin olmayacağını biliyormusunuz ? Yukarıda anlatılan konu birbiri ile bağlantı içeren yapıya sahiptir. Öncelikle blog’umuzun bu özelliklerini hemen kontrol ederek, bu pencerelerin ne işe yaradığını inceleyelim.

Arama açıklamaları penceresine giriş :

1. Ayarlar → Temel → Açıklamalar sekmesine gidin. Düzenle tıklayın ve blog yazılarınızı tanımlayan bir açıklama girin.

Örnek : “Sağlıklı, yemek tarifleri alabileceğiniz günlüğüm”
“Mobilya, koltuk takım ve dekarasyon üzerine tasarımlar”

Guney59 Paylaşım Blog’umdan bir örnek :
Blogger ve Google sites uygulama ve yenilikleri hakkında güncel haberler
Şimdide yaptığımız işlemin resimli örneğini görelim.

Yukarıdaki resimde görülen “Arama açıklamalarını” etkinleştirdiğiniz de, yazı editörünüzdeki “Arama açıklaması” ‘nıda etkinleştirmiş olacaksınız.
2. Ayarlar sekmesinde “Arama açıklaması” ‘nı etkinleştirdiğimizden, editörümüzdeki açıklama penceresi de aktif hale geldi. Blog’unuzda bu açıklamayı göremiyorsanız, anlatılanları uyguladığınızda açıklamalar etkin hale gelecektir.
Blog editörüne girin → Sağ taraf da → Konum yazısının hemen altındadır.
Arama Açıklaması” aşağıda gördüğünüz resimdeki pencereye benzer.
Ayarlar sekmesindeki “Arama Açıklamaları”, blog’unuzu, “Arama Motorlarına” tanıtmaya yarayan eşsiz meta etiketleridir. Bu kısma tanıtım yazısı yazmassanız, Blogger otomatikman blog’unuzu tanıtan bir etiket tanımlaması yaratır.
Şimdide bu yazının sayfa kaynağındaki görünümünü inceleyelim.
Ana sayfada iken sağ maus seçeneği → Sayfa kaynağını göster tıkladık ve yazdığımız açıklama şu şekilde karşımıza çıktı. Resim olarak buraya koymadım. Resim çok uzun bir yer kaplıyor. Buradan şunu anlıyoruz. Blogger da, şablona kod koymasanız da yapılan uygulamaları tatbik ettiğinizde, blogger bizlere yardımcı oluyor.
Örnek : Meta Tanıtım Etiketi
<meta content='Blogger ve Google sites uygulama ve yenilikleri hakkında güncel haberler' name='description'/>
3. Editörünüz de aktifleştirdiğimiz “Arama Açıklaması” hakkında :
Yazınızı yazdınız ve paylaşım yapacaksınız. Bu kısım yazınızın açıklamasını teşkil ettiği gibi arama motorlarına da yazınız hakkında bilgi sunuyor.
Editör panelimizdeki arama penceresi aktif olmasa yazınızda açıklama olmayacak mı Olacak tabi. Ancak bu yazıyı siz belirlemediğinizden, blogger belirleyecektir. Oysa siz yazınızın reklamını burada istediğiniz gibi yapabilirsiniz.
Blogger bu belirlemeyi, sizin en üstte yazdığınız yazının bir parağrafını alarak gösterime sunar. Yazınızın üst kısmında çarpıcı açıklamalar ve tanıtımlar yazmassanız, ne yazık ki yazınız fazla tanıtılmaz. Buraya kadar herhalde konu anlaşılmıştır. Anlamadığınız kısımları belirtin lütfen.
4. Etiket kullanımların da yazınızı içeren kelimeleri kullanmayı unutmayın. Birçok kişiye basit gibi gelen etiketleme, aslında tüm arama motorlarınca aranan ve okuyucuya yönlendirme yapan yer olduğundan önemi çok fazladır.
Sonuc olarak ;
  • Yazınızın özgünlüğü 
  • Yazı açıklamalarınızda ki verim 
  • Yazınızı etkileyen etiket seçimi 
  • Yazınızı besleyen görseller 
  • Görsel resim tanımları (öznitelikler) 
  • Dahili ve harici yazı bağlantı linkleri 
  • Resim ebatlarını yerinde ve uygun kullanma 
  • Yazım kuralları 
  • Blog açılış hızınız 
  • Bağlantı link (kırık) kontrolleri 
  • Yazılarınızı paylaşım şekliniz 
  • Okuyucuya, değer kazandıran içerikler 
Yaklaşık olarak anlattığım bu konular, blog’unuzun Arama Motorları Optimizsyonu kapsamı arasına girmekdedir. Yani kısaca (SEO)
Yukarıda anlatılanları ve bağlantıları incelediğiniz de, Bog yapılandırmanızın çoğunu tamamlamış olacaksınız. Fakat çok acıdır ki yazılan yazılardaki bağlantılara çok az kişi tıklıyor ve okuyor. İstatiklerden bunu çok rahat anlayabiliyoruz. Bu nedenle blog’unuz da yapmanız gerekenler bir ay da bitmesi gerekirken, bir yıl gibi uzun bir zaman alıyor. 

Arkadaşlar yorum yazmaktan çekinmeyin. Bağlantılara tıklayarak inceleyin. Benim blogum özgün ve sizi kötü amaçlar doğrultusunda yönlendirmez. İnsanlara zarar verecek bir blog olmaktansa blogu silerim. Bu konuda rahat olabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere. Herkese kolay gelsin.

16 yorum

  1. Üstad eline sağlık çok çok tşkler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jason Walker, Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Allah senden razı olsun.YAzmış olduğun eşsiz yazı için sana minnettarım bana oldukça faydası oldu.Tekrar teşekkürler

      Sil
    3. Onur Kahraman, Bey Faydalı bir yazı olması benide çok sevindirdi.Değerli Dua ve Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  2. adnan bey çok güzel bilgiler veriyorsunuz emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Emek Kafee
      Emel hanım insanlara faydalı olmak yazı yazmak kadar güzel bir duygu.Elimden geldiğince anlaşılır olmasına çalışıyorum.Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Linkwithin ile ilgili sorunum hakkinda beni buraya yönlendirdiniz; ancak çözümü yine bulamadim. Kızmayin Adnan Bey; ama tekrar söylüyorum sorunlarımla ilgili olan tüm yazılarinizi zaten okuduktan sonra, soru soruyorum. Bu isin uzmani olsam ya da sizin bildiklerinizi bilsem sorun olmayacak. Ancak ben acemiyim. Yine de araştırmadan, kendim yapmaya çalışmadan sormuyorum size. Her defasında beni zaten okuduğum linklere yönlendiriyorsunuz. Ama vallahi ben zaten hepsini okudum; ama sorunu cözemiyorum iste.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Rıdvan ÖZKAN
      Bey yazılarınız da linkwiyhin yoktu şu anda var.Yazı paylaşımında hep aynı yazı çıkıyor dediniz.Bu nedenle size arama açıklamaları hakkında link verdim.Sorunu bana net başka bir konu karıştırmadan yazarmısınız.Ne yapmak istiyorsunuz ve neyin görülmesi gerekiyor. ?Bilgim dahilinde tabiy ki sorunuzu çözmeye yardımcı olurum.Ayrıca yazıları okumanız size fayda sağlamıştır.Bana net sorunu yazın lütfen.

      Sil
    2. Sorun şu Adnan Bey:
      Örneğin ''Utangaç Çocuklar Utangaçlığı Nasıl Yenebilir?'' adında bir yazım var. Bu yazı neredeyse tüm içeriklerimin altında ''Benzer Yazı'' olarak çıkıyor.

      İstediğim ise şu:

      Örneğin ''Öğrencilere Tüyolar'' adlı bir kategorim var. Bu kategoriye ait bir içerik okunduğunda, bu içeriğin altında da ''Benzer Yazılar'' olarak, aynı kategori veya etikete sahip diğer yazılarımın gösterilmesini istiyorum.

      Gözlemlerim: Linkwithin, benim bloğumda ''benzer yazıları'' seçerken; kategori, etiket veya anahtar kelime gözetmeden seçiyor. Ve tüm içeriklerin altına aynı yazılarımı yerleştiriyor.

      Sil
    3. @Rıdvan ÖZKAN
      Bey anlattığınız konu wordpress ücretli sitelerde kullanılan nralete eklenti kodlarından oluşmaktadır ve bizim kullandığımız blogger yapısında bu kod uygulanmıyor.Linkwithin benzeri proğramlar var ancak bunlarda aynı özelliklerdedir.Ücretli bir site kurduğunuzda wordpress eklentilerinde bu kodu kullanabilirsiniz.

      Sil
    4. Anladım, çok teşekkürler Adnan Bey. Blogger'da olamayacağını bilmiyordum. Linkwithine devam o zaman. Başka çare yok! Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

      Sil
    5. @Rıdvan ÖZKAN
      Bey Linkwithin en doğalı.Diğer kodlarıda kullandım randıman vermiyor.Görüşmek üzere teşekkürler.

      Sil
  4. “Arama Açıklaması” aşağıda gördüğünüz resimdeki pencereye benzer. Diye bir yazı konunuzda o kısma zaman zaman bir şeyler yazıyorum. Hocam Neler yazmamız uygun olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sami bey, bu kısım blogger'ın can damarıdır.Yani Google'un SEO'su diyebiliriz.Bu pencere yazınızı Google arama bootlarına tanıtan ve içeriğinizi anlatan özet alandır.Her yazıdan sonra bu alan doldurulması gerekir.Sonuç olarak arama sonuçlarında çıkma durumunuz daha sık olur.

      Sil
    2. Hocam açıklama bir tanım gibi mi olmalı? Veya yazdığım konunun girişinden bir cümle yazsam olur mu?

      Sil
    3. Sami bey yazılarımdaki ilk cümleyi genel olarak açıklama olarak kullanıyorum.%90 hep aynıdır.Bootlar ilk satırı okurken konu hakkında bilgi veren bir alandır.Yazı içinden konuyu en aiyi bir cümleyi değşiklik yaparakda yazabilirsiniz.Yeterki konuyu özetlesin.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.