Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Seo İçin Yapılması Gerekenler

Blog'unuz, “Arama Motoru Optimizasyonu” (SEO) ile uyumlu mu? İçeriğiniz yayınladığında arama motorları tarafından index'leniyor...

...
Blog'unuz, “Arama Motoru Optimizasyonu” (SEO) ile uyumlu mu? İçeriğiniz yayınladığında arama motorları tarafından index'leniyor mu? Yazı ve Görseller de, SEO konusuna gereken önemi veriyor musunuz? Yukarıda kısa başlıklarla açıkladığım konu, bir site için çok önemlidir. Geçmişte bu konular ile ilgili birçok yazılar yazıldı. Blog'unuz da, (SEO) için önemli olan konular hakkında, hatırlatma yapmak istiyorum. Bir blog'un can damarı olan blog içerik ve yayınlarda yapılması gereken konulardan bahsedeceğim.

İçerik Başlıkları :

→ İçerikleriniz, blog’unuzu temsil eden yazılardır. Yazılarınızı özetleyen en etkin kısımdır. Bu nedenle;
→ Başlık metnini çok uzun yazmamalısınız.
→ Başlık metin harfleri, hepsi büyük olmaması gerekir. Kelimenin ilk harfini büyük yazmanız yeterlidir.
→ Blog başlığı, yazılarınızı yazdığınız pencere genişliğini, geçmemesine özen gösterin. Uzun başlık metni yazısı bağlantının bir yerinden sonra (...) noktalama şeklinde görüntü verir ve yazınız anlaşılmayacak şekilde görülebilir.
→ Yazı metni penceresinde, 22 rakam ve dört (-) tire mevcuttur. Bu rakamı arttırırsanız,
uzun bir başlık oluşur. 60 karakteri geçmeyin. Yazınıza ön izleme ile baktığımızda, metin uzunluğunu anlayabilirsiniz. 

→ Her yazı yazdığınızda bu rakamları sayamayacağınıza göre, yaklaşık 30 rakam ve tire toplamından oluşan sayıyı, geçmemeniz en doğalıdır.

Yazı içeriğinin hazırlanması :

→ Yazı içeriğinizin birkaç cümlesi, yazınızı özetleyen kısım olmalı. Kalan kısmı açıklamalarla tamamlanabilir.
→ Yazılarınızı yazdıktan sonra, okuyarak eksikliklerinizi düzeltmelisiniz.
→ Yazılarınız içinde, bir önceki yazılarınızı kapsayan yazı bağlantısını, link olarak eklemeyi unutmayın. Zengin bir yazı Google’un en sevdiği konulardan biridir. Ayrıca Google seviyor diye değil, yazılarınızdaki bağlantılar, okuyucuya yol gösteren makaleleri hedefler.
→ Yazılarınızda, iç ve dış bağlantı linklerinizi koymayı unutmayın. İç bağlantılar sizin yazdığınız yazılara verilen link'lerdir. Dış bağlantılarda, içerik dışı sitelere vereceğiniz bağlantılardır.

Maddelerin açıklaması ;

1. Yazınızda bağlantı verilecek kelime öbeginiz
2. Bu kelimenin seçilmiş görseli
3. “Yazı” kelimesine verilen iç bağlantı
4. Kesinlikle kullanmamanızı tavsiye edeceğim sekme “rel=nofollow” sekmesidir. Burada şu anlatılıyor. Yazıyı takip etme veya resmi takip etme. Bizim amacımız zaten bir şeyler öğretmek ya da göstermekse neden takip edilmesin ki? Google’un da çok sıcak bakmadığı bir linktir. Bazen gerekli olabilir. Mümkün olduğunca gerek duymamaya bakın.
→ Yazıların yeni bir sekmede açılmasını istiyorsak, “bu bağlantıyı yeni pencerede aç” sekmesini işaretleyin. Bu sekmede çok amaçlı kullanılıyor. Örneğin yeni pencerede açılması, blog tıklama sayısını azaltır. Aynı pencerede açılması tıklama ve geri dönme konusunu çoğaltır. Ben genelde yeni sekmede aç seçeneğini seviyorum. Ancak zaman zaman bende bu sistemi kullanıyorum.

Resimleriniz de özellikler sekmesini kesin kullanın ;

→ Yazılarınızda, mutlaka içeriğiniz ile uyumlu bir resim bulunsun. Resimler, okuyucunuzun ilgisini çeken en büyük araçlardır.
→ Fazla resim eklemekten sakının. Aşırı resim, blog hızınızı etkiler.SEO açısındanda iyi değildir. Blogunuz taranmadan pas geçilir. Arama Motorlarının blogunuzu hızlı okuyabilmesi için maalesef bu kurala uymak zorundasınız. Bir yazınıza 10 resim koyabilirsiniz. Üçüncü resimden sonra, yazı kesme sekmesini kullanabilirsiniz. Okuyucunuz zaten blogunuza bakmak için geldi ise, ( >> ) Devamı (Read More) yazılarınızı okuyacaktır. Yazının Devamı >> nasıl kullanılır inceleyiniz.
→ Resimlerinize, resim alt açıklamaları eklemeniz çok önemlidir. Google Görsellerini duymayan kalmamıştır. Bu resimler görseller tarafından taranır ve (img) olarak dizine eklenerek arama sayfalarında okuyucuya sunulur. SEO olarak resim alt niteliği eklemenin de çok önemli olduğunu, hatırlatmak isterim.Okuyucu kitlenizin yaklaşık %10’u demektir. Görseller, Blog’unuza organik okuyucu taşırlar.

Resimde, Başlık metni : "Blogger SEO İçin Yapılması Gerekenler", yazısının hemen altında bulunan "Alternatif Metin" yazısında, dikkat ederseniz farklı bir açıklama mevcut.
Alternatif Metin : Seo hakkında bilinmesi gerekenler
Bu şekilde yazmamın nedeni, Google Görsel aramalarda iki alternatif seçenek sunmak istememdir. Her iki değişik açıklamadan birini arayan okuyucuyu, Blog'uma çekebilirim.Her halde anlatmak istediğim anlaşılmıştır.
Yazı Editörümüzün hemen sağında bulunan “Arama açıklaması” penceresi. Yazılarınız paylaşıldığında, içeriğinizin görüldüğü kısımdır. SEO olarak da büyük önem taşıyan alandır.
Bu pencereye, yazılarınızın içinde pasajlar seçip ekleyebilirsiniz. 

Her yazıda kullanmanızı tavsiye ederim. Siz kullanmazsanız Blogger otomatikman ilk yazı başlığınızdan bir pasaj seçer ve ekler. Sizin etkileyici reklam alanınız diyebilirim. Yazı içinden farklı alanlardan birkaç cümle seçin ve bu pencereye yapıştırın. Yazınız öz ve kısa olsun. İçerik konunuzu özetlesin. Aşağıda verdiğim açıklama örneğine bakın. Bu yazıyı ben belirliyorum, hemde yazı başlığımda, yazımın özünü anlatan kısmını oluşturuyor.

Yazılarınıza ekleyeceğiniz etiketler :

→ Blog yazılarınız özgün ve eşsiz olmalı. Kopya içerik sahipleri, her ne kadar aramalarda çıksa da, Google Panda ve Google Plus Yazar ve çevre, uygulamaları ile, her an! Bir tokat yiyerek, en alt sıralarda kendilerini bulabilirler. Bu kaçınılmaz bir sonuçtur. Şu yazımı size 3 saatte yazıyorum. Beleşci blogcu arkadaş da 5 dk.'da kopyalayıp kendine pay biçiyor. Herhalde buna dur diyecek bir düzenin olmasını Google sağlamalı. Onlara tavsiyem tokat yemeden bir an önce blogunu yeniden tanzim edip düzenlemeleridir. 
→ Yazılarınız, etiketleriniz ile uyumlu olmalı. Etiketleri yazı içeriklerinden seçebilirsiniz. Etiket konusu çok önemli.
→ Hatta Google Web Yönetici Araçlarında en önemli etiketleriniz de mevcut. Yararlanabilirsiniz. Bu kadar yazı herhalde bir yerlere gelmenizi sağlar. Unuttuğum bir konu varsa lütfen bildirin. Yorum yazarak diğer arkadaşların da okumasını ve konudan yararlanmasına yardımcı olun. 

8 yorum

  1. Çok güzel bir yazı olmuş.Bloggerde ilk defa blog açtım.Hazırlıkları bitirdim ve sıra geldi içerik ve seoya.Bu tür farklı ve özgün paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.Ellerinize sağlık :)Artık blogunuzun devamlı takipçisiyim.Yeni yazılarınız için sürekli giriyor olucağım.Kolay gelsin Adnan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Emel Biber
      Hanım Blog'unuz,hayırlı olsun.Kısa zamanda artık ayrılamayacağınız bir arkadaşınız var demektir.Değerli yorumlarınız için ayrıca çok teşekkür ederim.Kategoriler sekmesinde yazılar için hazırlanmış videoların da size yardımcı olacağını düşünüyorum.İncelediğinizde Blogunuzu kısa zamanda yapılandırabilirsiniz.Görüşmek üzere kolay gelsin.

      Sil
  2. Abi Vala Helal Olsun Ne diyeyim ki.. genellikle blogla ilgili şeyler aradığımda senin site üst sıralarda çıkıyor ve yazılarını gerçekten beğenerek okuyorum başarılarının devamını dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @civan demir
      Bey, Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.Blogumun yazılarının üst sıralarda çıktığını bilmiyordum.Bu konuda bilgi verdiğiniz için içtenlikle size tekrar teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. adnan bey bana teamvieverden yardım edebilir misniz skype ım shanitarium2006

      Sil
    3. @ersin ercan
      Bey merhaba konu nedir. Özel mi?

      Sil
  3. Paylaşımınız için teşekkürler.
    bloğum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Bilgi Paylaşımı :
      Sorun değil.Blo'unuzu gördüm hayırlı olsun.Teşekkürler.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.