Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Google Plus ve Friend Connect Hakkında

Google ürünleri arasında yer alan Google Friend Connect son anda değişim yapılmazsa 2013 Temmuz ayında kapatılacak. Değişim yapılacağını...

...
Google Plus ve Friend Connect
Google ürünleri arasında yer alan Google Friend Connect son anda değişim yapılmazsa 2013 Temmuz ayında kapatılacak. Değişim yapılacağınıda sanmıyorum. Google, Google Plus kullanımının gelişmesi ve yaygınlaşması için günümüzün teknolojisini takip etmek zorunda ve ediyorda. Blogger uygulamalarında kullandığımız izleyiciler gadgeti gibi etkinlikler kısa zaman içinde kalkacak.
Google’un amacı ne ? Neden böyle bir eklentiyi kaldırıyor ?
Teknolojinin Sosyal paylaşım alanlarına yayılması ve hatta mobil teknolojiyide kapsaması nedeni ile böyle bir karar alması çok doğal.
Konuyu Global düşündüğümüzde, Blog izleyiciler gadgeti kendi içimizde bir uygulamadan ibaret olduğunu herkes görebilir. İzleyiciler eklentisi hiçbir Sosyal etkinlik oluşturmayan görüntüden ibaret olup ileri gidemedi. Konuyu ticari bir Platforum da düşünmemiz gerekiyor. Blog'unuza hiçbir fayda sağlamayan bir eklentiyi kurmak ister misiniz ? Hayır. Google da bu konunun bizden fazla farkında.
Google Friend Connect Kapatılıyor ! Şimdi ne olacak ?
Hiçbir şey olmayacak arkadaşlar. Daha öncekinden daha iyisi ve gelişmişi olacak.
Konuyu daha basite alarak bir örnekle açıklayalım ;
Blog’unuzda İzleyiciler Gadgeti olmayan yok gibidir. Bu gadget sizce sosyal bir aktivite sağlıyormu ? Hayır. Üyelik sistemi ile kaç üyenizin olduğunu görüyorsunuz. Hepsi bu. Şu anda Google, Google Plus'u çıkararak bu gadget içinde olan izleyiciler ile topluluklar oluşturmanıza ve ikili görüşmeler sağlamanıza yarayan daha aktif bir sistem kurdu. Sistemin ana adı Google Plus. Tüm paylaşımlar, blog sayfası açma, görüntülü video, hatta picasa ilede birleştirerek resimleme özellikleri arasında bir bağ kurdu. Şimdi ne yapacağız bu işlemlere kısaca değinelim.
Google+ Nedir : Google+, Google Plus demektir. Plus’un Türkçe karşılığı  (+) anlamına gelmektedir. Yani G+ ile Google Plus aynı şeydir.
Googel+1 Nedir : Google+1 kısalması ile (G+1) paylaşma anlamında algılanmalıdır.
Bir benzetme yaparsak, Facebook beğen iconu ile eş anlamlıdır. Herhangi bir resmi, yazıyı, eseri, beğenmeniz için G+1 iconu kullanılır. G+1 iconunu kullanmaktan çekinmeyin. G+1 ‘in diğer bir faydası da blog yazılarınızın Google tarafından (prosedürüne uygun içerikler için) Google Arama Motoru tarafından aramlarda ön plana çıkarılmasıdır. Organik bir SEO uygulamasıdır. Her G+1 sekmesine tıklandığında aramalarda çıkacak diye bir kayıt ve şart yoktur. Google algoritmaları aramalarda çıkacak içerikleri analiz ederek, kalite ve uygunluğu onaylandıktan sonra yayınlanmasına karar veren boot’ları mevcuttur.
Google Plus için yapılabilecek işlemler :
1. Google hesabınızla daha önce Google plus’a oturum açmadı iseniz buradan hesabınızı aktifleştirin.
2. Aktifleştirme sonucu arkadaşlarınıza Google Plus’a katıldığınız haberini verin.
3. Google Plus profil sayfanıza tıkladığınızda tarayıcınızda profil İd’iniz şu şekilde görülür : https://plus.google.com/u/0/114021536527450214647/posts bu görüntü profil sayfanızdaki görünümdür. Asıl profil bilginiz şu şekilde görülecektir.
https://plus.google.com/114021536527450214647 yukarıdaki linkte kırmızıya aldığım alan olamayacaktır. Net görünüm bu şekildedir. Profilinizi açın ve metin dosyasına düzelterek bu şekilde not alın. Bu profil bilgilerinizi arkadaşlarınıza ulaştırarak onların sizi, sizin onları eklemeniz gerekir.
4. Çevreler nedir : Sizin yayınlarınızdan hoşlanan veya takdir eden insanların sizi eklemek için kullanılan bir araçtır. Arkadaşlarınızı yeni bir çevre adı vererek ekleyerek kategorilere ayırabilirsiniz. Bunlar sanatçı, ressam, site sahibi vs gibi görevlerde çalışıyor olabilirler. Her birini ayrı bir kategori ile sıralayabilirsiniz.
5. Çevrelerle paylaşım : Ressamlıkla ilgili bir yazınızın olduğunu düşünelim. Bu yazınızı sadece onlarla paylaşmak istiyorsunuz.Diğer kullanıcılarla paylaşmak istemiyorsunuz.  Ayarlar sekmesinde paylaşımları boş bıraktığınızda, paylaşım yapacağınız anda kiminle paylaşılması gerektiğine siz karar verirsiniz. Hatta çevrenizde kimseyi eklemeden de paylaşabilirsiniz. Bu konuda tüm kontrol sizdedir. Zorlayıcı bir neden yoktur.
6. Blogger profilinizdeki veya Google Plus'daki resminiz size ait olması gerekir diye bir zorlama yada şart yoktur. Tamamen özgür bir şekilde bir çiçek resmi dahi koyabilirsiniz.
7. İstemediğiniz kişileri pencerelerde bulunan engelle butonu ile engelleyerek paylaşımınızı kapatabilirsiniz. Sadece engellediğiniz kişi paylaşımlarınızı görmeyecek, bundan da zarar görmeyecektir.
8. Blog yazılarınız Dünya üzerinde herkese açıktır. Bu yazılarınızı Google Plus da paylaşabilirsiniz, Paylaşmak istemeyebilirsiniz. Google Plus da sizi izlemek isteyen tanımadığınız kişileri eklemek zorunda değilsiniz.Eklemediğiniz kişi sadece sizin paylaşımlarınızı görür, ancak çevreleriniz de olmaz.
Kısaca her ekleyeni ekleyeceksiniz diye bir şart yoktur. Çevrelerinizi siz belirlersiniz.Eklemediğiniz kişiler çevrelerinizde olmaz, ancak yayınlarınızı görür.
9. Google’dan emekli olan, Feedburner halen kullanılmaktadır. İzlemek istediğiniz blogları email yolu ile izlemeye alabilirsiniz. Böyle bir izleme ile her yeni yayın e-mailinize gelir. Okuyup silebilirsiniz. Çok rahat bir izleme şeklidir. E-mail ile abonelik sistemini bende kullanıyorum. Sayısını bende bilmiyorum. E-mailimi okuyor siliyorum, çok önem ise gmail arşivimde saklıyorum. İstediğim zaman e-posta abonelinden çıkıyorum. Sizi etkilemeyen, sizle yazılar arasındaki bir yaşamdır.İstediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Bundan kimseninde bilgisi olmaz.
10. Blogger ile Google Plus profilinizi birleştirin. Bu işlem sizin güvenliğiniz için de çok önemlidir.Sonuç olarak Blogger kontrolünden çıkarıp Goole kontrolünde oluyorsunuz. Google kontrolünde olmak daha güvenlidir. Blogger Google’un bir ürünüdür. Bugün Google’a geçmeseniz bile yarın bir gün keşke hemen geçseydim diyeceksiniz. Teknoloji ile beraber yaşamak zorundayız. Buna da alışmalıyız.
11. Google Follow izleyiciler gadgetini kullanın. Bu Gadget sizin eklediğiniz kişilerden oluşur. Friend Connect izleyiciler gadgetinin geliştirilmiş versiyonudur.
Sizin eklemediğiniz kişiler, zaten bu gadget içinde olmayacağı için hiçbir şekilde rahatsızlık duymazsınız. Yanlışlıkla birini ekleseniz bile, çevrelerden kişiyi kaldırabilirsiniz. Size neden kaldırdığınız soran biri olmaz. Daha öncede yazdığım gibi tüm kontrol sizdedir.
12. Google Plus ile Blogger blog'larınız da yorumları entegre edebilirsiniz. Bende görsel olarak henüz alışamadım ancak bir gün bende aktif edeceğim.Paylaştığınız yazıya biri yorum yazdığında size paylaşım yazısının e-maili gelir. Gmail hesabınızdan çıkmadan cevap yazabilirsiniz. Google Plus da görüntüle sekmesine tıklayarak plus sayfasını açarak da cevap yazabilirsiniz. Bu cevapları çevreleriniz görebilir.Çevrelerinize eklemediğiniz kişiler göremezler. Yorumları açma gibi bir zorlayıcı neden yoktur. İstediğiniz zaman açabilir veya kapatabilirsiniz.
13. Youtube de Google ürünü olduğundan gmail hesabınızla hiçbir şifre girmeden kullanabilirsiniz. Veya Youtube için ayrıca üyelik kayıdı yaparak da giriş yapabilirsiniz. Youtube ayarlar sekmesinden seçeneklerinizi değiştirebilirsiniz.
Google Plus hakkında tüm yazılarımı menüde ve kategori sekmesinde Google Plus ismi ile topluyorum. İstediğiniz zaman bu sekmeye tıklayarak güncel konulara ulaşabilirsiniz.
Sizleri bunaltmamak adına mümkün olduğunca yazılarımı kısa tutmaya çalıştım. Ancak en kısa şekli bu kusura bakmayın. Her bir maddeyi açmaya kalksaydım en az 20 sayfadan oluşacak bir yazı meydana gelecekti. Bu da hoş bir yazı olmasa gerek. Google Plus hakkında sormal istediğiniz her konuyu yorumlar sekmesinden yazabilirsiniz.
Blogger ve Google Plus geçiş için gerekli bilgiler
Profil oluşturma ve aramalarda resminizin görülmesi
Google Plus sayfa nasıl oluşturulur
Çevre sınırları nelerdir
Google İzleme gadget'leri ve kurulumu
Çevreler
Yukarıda sıraladığım bazı başlıkları, Google Plus kategorisinden incelemek için ilgili linke tıklamanız yeterli olacaktır. Açılan sayfayı en alt yazıya getirin ve başlık ismine tıklayarak sağ tarafdaki yazıya göz atarak bir üst sayfalara geçin. En eski yazıların en alttan başladığını hatırlatmak isterim. Google Plus ile ilgili yeni yazılarda görüşmek üzere..

4 yorum

  1. Son derece yararlı bir çalışma olmuş. Her zamanki gibi.Teşekkürler.
    Yanlış anlamadıysam Google bloggerların blog yayınlarını Plus üzerinden yapmalarını sağlıyor.Daha geniş bir kitleyi de elinde tutuyor.Ticari anlamda da daha hareket kaabiliyeti yüksek bir potansiyel yaratıyor reklam ve tanıtım için diye düşünüyorum.Tüm hedef kitlesi de aynı havuzda duracak.Blog ile yayınlarını paylaşmak isteyenlerle de bu ortamı ortak kullanmanın avantajını sunuyor.
    Yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ahestebeste
      Hanım merhaba, Doğru evet işin hem ticari yanı var hemde rekabet cephesi var.Google da sonuçda bir şirket olduğundan her alanda cephelerini daraltması gerekiyor.Sizin de yazdığınız gibi hareket kabiliyetini ve elindeki varlığı en iyi şekilde değerlendiriyor.Google ürünlerini kullananlara da kapılarını açıyor ve doğrusunu yapıyor.İnanın ben Facebook da bir ürün görmedim.İnsanlık adına yapılabilecek bir gelişime raslamadım.Kaldıki blog sayfamın üstünde reklamını yap 10 $ diye bize para gösteren bir sosyal paylaşım sitesi bu. Bu nedenlede pek girmiyorum siteye. Çok kızarsam sayfaları bile silip komple kapatacağım.Bir insanın gelişmemesi için gereken her şey mevcut.Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Saygılar..

      Sil
  2. Çok teşekkürler, google plus kulanmaya başlayım o zaman
    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @elifinterazisi
      Hanım merhaba, Blogger Blogspot kullandığınıza gör Google Gmail hesabınız var demektir.Zaten şu anda Google Plus içindesiniz. Ancak Plus'a giriş yapmadınız.Bir an önce başlamanızı ümit ederim.Dünya ile tanışın.Kolay gelsin.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.