Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger İçin Resim Uzantısının Önemi

Blog yazınıza eklediğiniz, .bmp, .jpg, .png uzantılı resimlerin, çözünürlüklerinin farklı olması blog hızınızı yavaşlatır. Ayrıca blog’a...

...


Blog yazınıza eklediğiniz, .bmp, .jpg, .png uzantılı resimlerin, çözünürlüklerinin farklı olması blog hızınızı yavaşlatır. Ayrıca blog’a büyük resimlerin eklenmesi sonucu akıllı telefonlar ile okunamaz duruma gelir. Blog hızınızın yavaşlaması resimlerin okunamaması sonucunda okuyucularınızın blog’unuzdan uzaklaşmasına ve arama sonuçlarında görülmemesine neden olabileceği gibi Web Yönetici Araçlarında URL hatalarınız da yoğun bir şekilde çoğalacaktır.

Üzülerek belirtmek isterim, kısa zamanda birçok blog bu nedenle arama sonuçlarında görülemecek ve okuyucu sayısı azalacaktır. Bir süredir yazdığım bu konuyu dikkate alan çok az kişi olduğunu biliyorum. Bu konuda yorum yazarak bilgi almak isteyen hiç yok denecek kadar azdır.Şu an da her şey güllük gülistanlık gibi görülebilir. 2014 senesi Ocak ayı sonuna doğru bu farklılıklar yaşanmaya başlandı ve halen de devam etmektedir. geçmiş de yaptığınız tüm işlemleri tek tek düzenlemek zorunda kalacaksınız. Yol yakın ve zaman varken şimdiden gereken düzenlemeleriniz yapmanızı öneririm. Bazı çok bilir kişilerin bu yazıma aman sende boş ver diyebileceğini biliyorum. O kişilere de blog şablon’unda html kodlarında Schema. org linklerine bakmalarını tavsiye ederim. Blogger şablonunda bulunan Schema nedir inceleyin. Yazıyı okuduğunuzda ve Schema.org micro veri işlemcisi hakkında bilgi sahibi olduğunuzda bu yazının ne denli önemli olduğunu daha iyi anlayacaksınız. Yukarıda ki yazı konumun içinde yer alan blog resimlerinizin uzantıları hakkında sizlere kısa bir bilgi daha vermek istiyorum. 

Aşağıda en küçük boyut ve ölçüde 3 resim göreceksiniz. Yüklediğiniz resimlerin uzantıları ile kontrol ederek blog hızını nasıl etkilediğini anlayıp gereken düzenlemeyi yapın.
Örnek resim açıklamaları :
Resim 1 : .jpg formatında, 300 x 225 Px. ebadında, yükleme boyutu 33.2 Kb.
.jpg format resim özelliği
Resim 2 : .png formatında, 300 x 225 Px. ebadında, yükleme boyutu 169 KB.
.png format resim özelliği
Resim 3 : .bmp formatında, 300 x 225 Px. ebadında, yükleme boyutu 197 KB.
.bmp format resim özelliği


Yukarıda görülen resimler 300 x225 Px. ebadında olmasına rağmen resim format ve yükleme boyutları KB. farklıdır.Her biri farklı çözünürlüktedir.Konumuzun en önemli kısmı olan sorumuzu soruyorum. Sizce yukarıdaki hangi resim formatını yüklememiz lazım? Lütfen kendinizi test edin ve alt yazıyı okumadan cevaplayın.
Cevabınız 2, 3 no’lu resim ise ve blog resimlerinizi bu şekilde yüklüyorsanız blog hızınızın yavaş olduğunu göreceksiniz. Doğru cevap 1 no’lu cevaptır.
Blogger resim yükleme boyut sınırı 1 MB ile sınırlıdır. 1 MB boyutunu küçümsemeyin, bakın ne kadar resim yükleyebilirsiniz.
1 MB’ın 1000 KB olduğunu düşünürseniz.
Resim 1 : .jpg formatında, 1000 : 33.2 KB. = 30,12 Ad. resim yüklenir.
Resim 2 : .png formatında, 1000 : 169 KB. = 5,9 Ad. resim yüklenir.
Resim 3 : .bmp formatında, 1000 : 197 KB = 5,0 Ad. resim yüklenir.
Söz sizde bildiklerinizi paylaşın.

Not: Blogger yazı editörüne yüklediğiniz her resimi boyutlandırma aracını kullanarak ölçeklendirebilirsiniz. "Büyük, küçük, orta, çok büyük, orjinal,gibi.

10 yorum

  1. Güzel ve faydalı bir yazı. Kaleminiz dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Meltem Nesim
      Hanım çok teşekkür ederim.Biraz uzun oldu ama anlaşılması için detay vermem gerekiyordu.Anlaşılmasına inanın çok sevindim.İşallah diğer yazar arkadaşlarda boş işleri bırakıp bloglarının düzeneni tamamlarlar.Tabiy ki yazıyı dikakte alan rahatlar.Almayanlarda web yönetici araçlarında bu URL neden hata veriyor sorusunu arar.Tekrar görüşmek üzere sizede kolay gelsin.

      Sil
  2. Teşekkür ederim çok faydalı oldu. Kafama takılan kısımlar, 2014 ocak ayında ne olcak da bloglarımız arama motorlarında görülmeyecek.Yani yüklediğimiz yanlış uzantılı resimlerin zararını şuanda da görmüyor muyuz? Birde büyük resim kullanmak, mobilden giren okuyucular için zorluk çektikleri bir durum.Yükleyeceğimiz resimlerin görüntü olarak büyüklüğü ne kadar olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Andrea Pirlo
      Merhaba, 2014 senesi için yaklaşık 3 aydır Google ürünlerinde ve blogger şablonlarında birçok değişim yapıldı.şablon kodlarını incelerseniz eski ile aynı olmadığını birçok yeni eklentilerin olduğunu göreceksiniz.Şu anda zaten yanlış yüklemelerden dolayı web araçalrında akıllı telefonlar sekmesinde birçok hata alınıyor.Bunları pek gören olmadığını düşünüyorum.Yapılan bu yeniliklerin yansıması yeni yılda görülecek.Web araçalrında micro işlemcileri bir inceleyin bakın hata oranı nedir.Resim boyutlarını yazı içinde verdim zaten.300x225 Px. dir. Tabi iyimser bir rakam bu.S1600 Px ebadınız Schema micro işlemci tarafından küçültülüyor.Schema olmasa hiçbir resim mobilde görülemeyecek.Blog sidebar genişlik ayarınızı da 230 ve 230 yaparsanız vieport ayarlarınız biraz daha oturur.Şu anda çok geniş.Yorum için çok teşekkür ederim.Görüşmek üzere.

      Sil
    2. Düzelttim sidebarı ama konu başlıkları da küçüldü. Sizinki gibi başlığın yazısının fontunu nasıl düşürebilirim?

      Sil
    3. @Andrea Pirlo
      Times kullanın küçülür.Sistem hepsinde aynıdır.

      Sil
    4. Şablondan blogumun mobil önizlemesine baktım.225-300 px den büyük resimler normal gözüküyor.Url hatası almıyorum.

      Sil
    5. @Andrea Pirlo :
      Baktığınız yer önizle kısmı. Web araçalarına birde bakın.Ayrıca şablon içine yeni eklenen Schema veri işlemci büyük resimleri organize ediyor.

      Sil
  3. peki img uzantılı resimleri tavsiye edermisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Mustafa DERTLİ
      Bey tek resim uzantısını tavsiye ederim.Neden çözünürlük netlik olduğuna göre .JPG uzantı derim.Yukarıda resim boyutlarını gördünüz.PNG bile KB cinsinden çok yer kablıyorve çzöünürlüğü az.Px. zayıf.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.