Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Etiket Kullanım İpuçları

Blogger , blog yazılarınızı filitreleyen etiketleri en verimli biçimde değerlendirerek blogunuzu etiket çöplüğünden kurtarıp, daha ver...

...
Blogger Etiket nasıl kullanılır hakkında İpuçları
Blogger, blog yazılarınızı filitreleyen etiketleri en verimli biçimde değerlendirerek blogunuzu etiket çöplüğünden kurtarıp, daha verimli bir blog nasıl oluşturabilirsiniz? Yeni Blog kurmak isteyen veya eski blog yazarlarının dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri blogger yazı panelinde bulunan etiketleme sistemidir. Yazılarınıza çok fazla etiket eklemek suruti ile Google arama sonuçlarında blogunuzun bulunucağı düşünceniz mevcut ise, bu düşünceden hemen vaz geçin. Blogger etiketleme sistemi Search yani Arama özelliği kodunu kullanır.
Ancak Blogger yapısı gereği Google arama bootları Search özelliğini tanımayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bu nedenle arama sonuçlarında yazılarınız için kullandığınız etiketleme geçerli değildir. Burda hemen aklımıza şu soru geliyor! Etiketlerimiz, Google arama sonuçlarında görülmüyor ise yazılarımız nasıl değerlendiriliyor? 

Yazı içeriğinde anlatılmak istenen konunun özeti metin içinden seçilerek öneri ve tanıtım amaçlı kullanılıyor. Yazı içeriğinizde konunun özetini ve önemini vurgulama SEO olarak büyük önem taşıyor. Yazı içerik etiketini çok fazla kullanmak, etiket çöplüğü ismi ile anılır. Etiketleri menü başlıklarında kullanmak için yazılarınızı kategorize etmeniz gerekir. Hemen bir örnekleme yaparak konuyu daha iyi anlamanızı sağlayalım.

Örnek kategori ismi : Çorbalar, Tatlılar, Örgüler, Beyaz eşya, vs. gibi uzatabilirsiniz. Bu tür etiketleri birçok siteye bakarak kategorinizi şekillendirebilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken bir konu daha vardır. Blogger tek etiket kullanır. Blogger'un Alt etiket sistemi yoktur. Kategori örneğimizde belirttiğimiz Çorbalar başlığı altında birçok çorba tarifi sunabilirsiniz. Tüm anlatım yazılarınızı, Çorbalar etiketine bağlayarak, okuyucularınız çorbalar etiketine tıkladığında tüm yazılarınızı okuyabilir. Menü başlıklarına Kategori nasıl yapılır ile ilgili bilgileri bağlantı linkinden okuyabileceğiniz gibi blog’umun başlık kısmında Menü oluşturma yazısına tıklayarak da ulaşabilirsiniz.

Etiket kullanım ipuçlarından bahsetmiştik hemen inceleyelim.
1. Yazı içinde 3 veya 4 dahili bağlantı linki kullanın. Dış bağlantı linklerinin çok fazla olmamasına dikkat edin. Büyük sitelere verdiğiniz dış bağlantının, size bağlantı vereceği düşünceniz var ise bu düşünceden vaz geçin. Bu durum yazı kalitesi , arama sonuçları, index alma, Seo kuralları, sosyal etkileşim gibi birçok faktörlere bağlıdır.
2. İçeriğinizi en iyi anlatan kelimeleri kalın olarak, altı çizgili gibi vurgular ile belirleyin. Tabi çok fazla abartıya kaçmayın. Vurgu ölçeğiniz 3 veya 4 kelimeden fazla olmasın.
3. Yazı başlığı, konunun özeti ile bütünlük kazanmalıdır. Yani pasta ile ilgili bir konu ise vurgunuz pasta ile olmalıdır. Pasta anlatımında bilgisayar kelimesini vurgulayarak arama bootlarının kafasını karıştırmayın. Yazınız pas geçilir.
4. Çok fazla etiket eklemeyin. Belirli bir etiket grubu oluşturarak bunları kategori olarak kullanın.
5. Resimlerinizi arama bootlarına tanıtan tanıtım yazısını, .txt (aramalarda etiket olarak çıkabilir) mutlaka yazın. Unutmayın arama bootları resimleri okuyamazlar. Bootlar .img kodunu tararken ne ile ilgili olduğunu yazdığınız anlamlı yazıdan anlayarak yazınız ile ilişkilendirip SEO raporu hazırlarlar.
6. Picasa, blog’unuza %10 okuyucu taşıyan bir araçtır. Resimlere açıklama yazmak okuyucu sayınızı arttıracaktır.
Blogger özel tasarım şablon kullanıyor iseniz blog menüsünde, Tema Tasarım konusunu incelemenizi tavsiye ederim.

12 yorum

  1. Hocam merheba geçen yazdım cevap vermediniz. Sanırım görmediniz. Yayın editörüne girdiğim de kalıcı bağlantı kısmın da özel kalıcı bağlantı seçeneği var. Bir yazımı hiyaye olarak değiştirdim yani kalıcı bağlantıya hikaye yazdım ve ikinci bir yazımada hikaye kelime yazdığım da şöye bir url çıktı; http://blogrealite.blogspot.com.tr/2013/05/hikaye_20.html yani hikayeden sonra alt tire ve sıralama ve üçünçü kez yaptığımda _20 olan _30 olacaktır. Bu şekilde yazmak istiyorum sizin bu konudaki düşüncenizi bilmek isterim. Yani hikayeleri linklerde de toplamak ve etikette bloga göndermek sizce nasıl bir tercihtir?

    YanıtlaSil
  2. Sami bey merhaba, değerli zamanları ayırarak yorum yazan tüm arkadaşların yorumlarını cevapladım. Cevap yazmadığım yorum sayısı bir kaç tanedir. Etiket sistemine başlama ile ilgili bir konu yazmıştınız onuda cevaplamıştım.Olur bazen muhtelif nedenlerden dolayı, bazı iletiler gitmemiş veya gözden kaçmış olabiliyor.Şu anda kullanılan sistem zaten kalıcı bağlantıdır.Yani tarayıcıdaki sayfa linkiniz.Bu kısımda farklı bir bağlantı şeklini seçerseniz kullanmak içindir.Wordpress bir ara bu seçeneği denediğimde arama sonuçları değişti.Bu nedenle bu alanı pek kullanmıyoruz.Sorduğunuz konu şu anda yazı içinde bağlantı linkinde mevcut.Yazıda kategori nasıl yapılır, menü oluştır mavi linkleri bu amaçla kullanıyoruz.Yani yazdığımız tüm yazılar zaten link olmaktadır.Bir etiket ataması yaptığımızda o etiketi istediğimiz yazıya eklediğimizde tüm yazılar bu etikette toplanırlar.Yanlış anlamadı isem sorunuz herhalde buydu?Teşekkür ederim Sami bey.Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu etiket konusu çok biraz beni kararsız kılıyor. Url de başlık gözüküyor. Kategori seçeneği topluluk oluşturdumu google plus da var. Lakin blog yazarken yok yani urlde kategro değil de başlık html olarak gözüküyor. Birde hocam son yazım da okuduğum bir kitaptan alıntılar paylaştım ve alıntı olduğunu alıntı kısmını seçerek belirttim. Bakın lütfen sorun olurmu yanlış birşey yapmayalım. http://blogrealite.blogspot.com.tr/2014/02/dogu-bat-divan-goethe.html

      Sil
    2. @Sami Eski :
      Bey merhaba, etiket konusu bir tanedir.farklı bir etiket yapısı yoktur.Kalıcı bağlantılar etiket değil sadece link bağlantısını değiştirir.Buda arama sonuçlarındadiğer linklerin değişimi demektir.Hatta çok yazınız varsa görülmemesine neden olur.Örnek link sonu .html değil tarih yok yazı başlığı taralar tire son kısımda html yeine ters sılaç ile biter, şöyle : bloglinki/adam-adam-vs-gibi/
      Kitaplardan alıntı yapmak 1/3 sorun olmaz.Sizde içine yazı katmış ve altta kaynak vermişsiniz. Yazının tamamı olmamak kaydı ve kaynak vererek konu anlatılabilir.Sorun yaşamazsınız.

      Sil
    3. Anladım hocam ve urllerde tarih gözüküyor. Bu arada Google Analytics'den siteye girdiğinizi gördüm ve google çok güçlü ve kesinlikle eğitici bir tarafını bulmamız gerekir, çünkü insanlar çok gereksiz kullanıyorlar ve ne yaptıklarını bilmeden. Google hayranlığım artıyor. Google plus çok hızlanmış hocam devamlı gelişiyor galiba. Aklıma gelmişken yazılarınız yine büyüdü sanırım yine birşeyler deniyorsunuz. Hocam cevap için teşekkürler.

      Sil
    4. @Sami Eski:
      Bey merhaba, haklısınız.Yazı değişim denemeleri yapıyor, mobil hatalar almaya çalışıyorum.Ancak henüz alamadım.Yani izlediğim yol doğru ve hatalar gözükmüyor.Bazı mobil cepler duyarlı olduğundan çok küçük yazılarda web araçlarında hata veriyor.Yaklaşık bir aydır zaman zaman değişik fontlar deniyorum.Ancak tüm fontları blog sunucuları ve veri işaretlemeler düzenleme yaparak mobil için ayarlama yapıyor.Haklısınız Gerçek zaman içinden görebiliyorsunuz.Bu eklentiyi bloga eklemek istedim ama böyle bir gadget göremedim.Gerçek değerlendirme yeri burası.Google ürünleri çok geniş bir yelpazeye sahip.Çok uzun süre gerekiyor.Siz birşeyler öürenmeye başladığınızda yeni teknoloji ile yer değiştirerek filmi başa sarmanız gerekir.Bu nedenle size daha önce yazdığım gibi devamlı takip ve kullanım içinde olmak gerekiyor.Plus son 8 ay içinde dahada hızlandı.Tabi bu katılımlar içinde Facebook sistemine benzeten çok kişi mevcut ve hata yapıyorlar.Şuna inanaıyorum birkaç yıl içinde tüm facebook google plus geçişi yapacaktır.Google Plus görsel düzeni henüz istediğim gibi değil ama oda düzelecektir.Şu anda çok hantal bir görünüm akışına sahip.Potansiyel iyi ama dahada ilerlemesi gerekiyor.Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ben bir yayına değilde bir sayfaya etiket eklemek istiyorum bunu nasıl yapabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Betül hanım.Etiket ekleme kalıbı hakkında bilgi edinerek istediğiniz etiketi yapabilirsiniz. Bu linkteki makaleyi okuyun lütfen.
      https://guney59.blogspot.com/2012/09/blogger-ust-menuye-kategori-ekleme.html

      Etiket veya kategori ikiside aynı hizmeti yapar.

      Sil
  4. Merhabalar;

    Blogumda etiketlerimin sonu "/search/label/Günlük?&max-results=7" bu şekilde olmakta ve "?&max-results=7" sorunu canımı çok sıkıyor açıkcası google search konsol da dahil her yere baktım lakin bir sonuç elde edemedim.

    Üst kategori menülerime ".../search/label/Günlük" şeklinde tanımlamama rağmen menü üstüne mouse ile geldiğim de menü linklerimi ".../search/label/Günlük?&max-results=7" şeklinde görmekteyim. Bu sorunu nasıl çözebilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Kategori menüsüne eklediğiniz aslında etikettir. Bloglarda biliyorsunuz kategori yoktur. Etiketleri biz kategori olarak tanımlarız. Bu Blogger'un bir eksikliği gibi görülsede; Etiket ve kategori aynıdır. Aynı sistem ücretli wordpress'de de mevcuttur. Aslında her ikiside hedef belirleyen bir belirteçtir.
      Örnek ilk satırda belirttiğiniz Günlük; Tarayıcıda gunluk olarak görülür. Tarayıcınında kendine göre bir html yorumlayıcısı vardır. Ayrıca tema kodları içerisine eklediğiniz Javascrip kod satırlarıda veya Gagetlere eklediğiniz kodlarda kod yorumlamaları olduğundan farklı görülebilir.
      Feedburnere giriş yapın ve yönlendirme etiketiniz yapısını kontrol edin. Nasıl yazılmış. Veya 7 ad sayısını fazlalaştırıp eksiltebilirsiniz.
      Diğer bir konuda sizin gördüğünüz değil tarayıcı ve blog editörünün yorumladığı ve o yorumları gösterdiği biçimdir.
      Bu makalede belki yardımcı olabilir.
      https://guney59.blogspot.com/2012/09/blogger-ust-menuye-kategori-ekleme.html
      Yorum için teşekkür ederim. Kolay gelsin...

      Sil
    2. Merhabalar Adnan bey;

      Üst menüye katagori ekleme kısmını zaten sizin de makaleniz de paylaştığınız gibi yapmıştım zaten orada sıkıntı yok.

      Fakat etiketlerimin link yapıları anlam veremediğim "?&max-results=7" takısı alıyor ve bu sorunu çözemedim.

      Sizinde cevabınız da değinmiş oldıuğunuz Feedburner kısmındada bir sıkıntı göremedim. Daha doğrusu orada yönlendirme etiketlerinin yapılarını nereden kontrol edeceğimi de bulamadım fakat tüm ayarlarımı tekrar tekrar gözden geçirdim. Bir sıkıntı sorunda göremedim açıkcası.

      Benim sorunum etiketlerimdeki linklerin sonuna gelen ek kısmı ve bunun ortadan nasıl kaldırılacağıdır.

      Ek bir bilgi verip yönlendirirseniz sevinirim. Saygılar.

      Sil
    3. Feetburner de de max 7 veya 10 etiketi kullanılıyor. Verdiğim linkteki anlatımı izleyip gövde kısmında bir kod ekleme varmı kontrol edermisniz lütfen. Varsa ki olması lazım! ordaki kod yapısını kontrol edin. Yanlış gördüklerinizi yeniden kaydedin yada silin. Yedek almadan bu işi yapmayaın sakın...

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.