Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Google Chrome Tarayıcınızı Hızlandırın

Google Chrome , diğer tarayıcılar ile kıyaslandığında daha hızlı kararlı ve güvenli bir tarayıcı olarak karşımıza çıkar. Ancak, bazı uzant...

...
Google Chrome, diğer tarayıcılar ile kıyaslandığında daha hızlı kararlı ve güvenli bir tarayıcı olarak karşımıza çıkar. Ancak, bazı uzantı ve gereksiz uygulamalar Chrome tarayıcımızı yavaşlatabilir. Tarayıcınızın yavaşladığını hissediyorsanız şu adımları takip ederek daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Google Chrome tarayıcınızın verimli çalışabilmesi için birçok yazılım bir araya getirilmiştir. Bir araya getirilen bu yazılımların her biri eklenti olarak adlandırılır. Yeni bir Chrome tarayıcı yüklediğinizde geliştiriciler için hazırlanmış bazı eklentiler etkin iken bazı eklentiler henüz deney aşamasında olduğundan etkin değildir. Ancak bazı küçük değişiklikler yaparak eklentileri etkin hale getirip tarayıcımızı hızlandırabiliriz. Etkinleştirmemiz gereken eklentileri aşağıda açıklamadan önce tarayıcı hızımızı etkileyen Chrome uzantılardan da biraz bahsedelim.

Chrome uzantılar : Google web mağazasında mevcut birçok yazılım birer tarayıcı uzantısı olup, seçiminize bağlı olarak ekleyip kaldırabilirsiniz. Bu uzantılar için gerekli olan güvenlik Google tarafından sağlanmakta ve gözlemlenmektedir. En ufak bir hata olduğunda uzantılar ile ilgili geri bildirim olarak bilinen kötüye kullanım seçeneği o uzantının bir daha hiçbir zaman çalıştırılamayacağı anlamına gelir. Kötüye kullanım olarak bildirilen uzantı Google tarafından kara listeye alınır. Kimse bu nedenle cesaret edipte yanlış bir uygulama girişiminde bulunamaz. Yukarıda yaptığımız açıklamalara dayanarak Google Chrome tarayıcımızı nasıl sağlıklı hızlandırabileceğimizi aşağıda inceleyelim.

1. Kullanmadığınız eklentileri devre dışı bırakın :

Yeni Chrome tarayıcınızı kurduğunuz da kullanım deneyimi iyileştirmek amaçlı birçok eklenti eklentiler sayfasında siz kullanmasanız da aktif olarak yer alır. Kullanmadığınız her bir eklenti tarayıcınızı yavaşlatır hızını düşürür. Not : Anlatılan konu içinde bilmediğiniz eklentiyi lütfen ellemeyin. Eklentinin ne olduğunu biliyor iseniz ve kullanmıyorsanız etkisizleştirebilirsiniz.
→ Tarayıcı sekmesi adres çubuğunuza “chrome://plugins” yazarak eklentiler sayfasını açın. Açılan bu sayfada kullanılmayan eklentileri devre dışı bırakmanıza tarayıcınız izin veriyor. Chrome tarayıcı eklenti sayfa resmini inceleyin.

→Eklentiler sayfasında gördüğünüz isimlerin arasında örneğin Picasa’ı veya bir başka eklentiyi kullanmıyorsanız Devre dışı bırakabilirsiniz. Bildiğiniz ve kullanmadığınız bir eklentiyi devre dışı bırakarak tarayıcınızı hızlandırabilirsiniz.
→ Örneğin PDF formatında dosyalarınızı tarayıcınızın açmamasını istiyorsanız devre dışı bırakabilirsiniz. PDF formatındaki dosyalara banka ödeme bildirimi için gelen dosya örneğini verebiliriz. PDF eklentisi devre dışı bırakıldığında e-mail olarak gelen PDF uzantılı dosyaları açmak için Adobe reader gibi bir program kullanmanız gerekecektir.
→ Sağ üst kısımda eklentilerin özelliklerini gösteren (+) tıklayarak eklenti ayrıntılarını görebilirsiniz. Yanlışlık ile devre dışı bıraktığınız bir eklentiyi tekrar aynı sayfaya girerek etkinleştirin.

Kullanmadığınız Chrome uzantılarını kaldırın :

Bilgisayarınız, işletim sistemi, ram, işlemci ve web internet hızınız iyi ise tarayıcınıza eklediğiniz uzantıları kaldırmanıza gerek yoktur. Ancak yeterli donanıma sahip değilseniz, internetiniz de yavaşsa Chrome tarayıcınıza eklediğiniz uzantılardan kullanmadıklarınızı kaldırarak tarayıcı hızınızı biraz daha artırabilirsiniz.
→ Chrome tarayıcı sağ üst kısımda üç çizgili tarayıcı kontrol icon’una tıklayın.
→ Açılan pencerede; Diğer araçlar → Uzantılar, ismine tıklayın.
→ Eklediğiniz tüm uzantıları görmüş olmalısınız. Bu uzantılardan kullanmak istemediğinizi hemen sağ tarafta bulunan kare seçim kısmına tıklayarak etkin/devre dışı bırakabilir veya,
→ Uzantının satır hizasındaki çöp kutusu icon’una tıklayarak uzantıyı kaldırabilirsiniz.

Geçmiş bilgilerinin temizlenmesi :

Google Chrome, tarayıcınızda internet geçmiş bilgilerinizin depolandığı bir bölüm mevcuttur. Bu bölümde internet geçmişiniz depolanır. Herhangi bir sitede arama yaptığınız ancak bazen unuttuğunuz sitelere bu depolama alanından ulaşabilirsiniz. Bir müddet sonra bu depolama alanı çok fazla yer kaplayarak tarayıcı hızınızı yavaşlatabilir. Belirli zaman diliminde bu depolama alanını silerek hızınızı biraz daha yükseltin.
→ Chrome tarayıcı sağ üst kısımda üç çizgili tarayıcı kontrol icon’una tıklayın.
→ Açılan pencere de, Geçmiş ismine tıklayın.
→ Tarama verilerini temizle ve açılan penceredeki seçim alanına tıklayarak geçmişi silin.
Hatırlatma : Şifrelerinizin otomatik kayıt edilmesini seçti iseniz tarayıcınıza giriş yaptığınız tüm sitelere tekrar şifre ile giriş yapmak zorundasınız. Diğer çerezler de silineceğinden ilk açtığınız site çerez bırakana kadar ağır açılacak ancak daha sonra açılışı hızlanacaktır. Google Chrome tarayıcı hızlandırma ile ilgili bir sonraki yazımızda buluşmak üzere.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.