Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

SSD ile Bilgisayarınızın Performansını Yükseltin

SSD ile Bilgisayarınızın Performansını Yükseltin Bilgisayar teknolojisinin gelişimi ile birlikte (HDD) Hard Diskler de yerini; enerji ta...

...
SSD ile Bilgisayarınızın Performansını Yükseltin
Bilgisayar teknolojisinin gelişimi ile birlikte (HDD) Hard Diskler de yerini; enerji tasarruflu, yüksek hızlı veri okuma ve yazma özellikli sabit depolama sağlayan (SSD ) (Solid State Disk) disklere bırakmaya başladı. Yeni bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız veri depolama biriminin SDD (Solid State Disk) özelliğinde olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm.

Gelişmiş yapı ve devasa veri hızlarıyla, SSD'ler geleneksel sabit disk sürücülerin (HDD) birkaç adım daha önüne geçmiş durumda. Hard disklerden biraz daha pahalı olan SSD veri depolama donanımını piyasa araştırması yaparak bütçenize uygun olan (GB) kapasitede bulma şansınız mevcuttur. Hatta son günlerde yapılan kampanyalar SDD fiatlarını daha da uygun duruma getirimektedir. Hareketli parçaları olmadığı için, SSD'ler, HDD'lere göre daha soğuk çalışır, daha az gürültü yapar ve daha az güç kullanarak sistem kaynaklarını daha az zorlar.

Bilgisayarınız için HDD yerine SSD almaya karar verdiyseniz, aşağıdaki detaylara dikkat edin ;

1. SSD fiyatları önemli derecede düşmeye başladı, ancak kullanmış olduğunuz normal sabit disklere (HDD) oranla halen çok pahalılar. Bütçeniz kısıtlı ise, kullanımda size çok daha fazla boş alan sağlayacak olan HDD'leri tercih edebilirsiniz.

2. Bilgisayarınız için yeni bir donanım alırken, uyumlu olup olmadığını mutlaka araştırın.

3. Veri depolama araçlarından biri olan SDD alırken bilgisayarınızdaki HDD’nin kalınlık ebatlarını göz önünde bulundurun. Hangi yüksekliklerin desteklediğini öğrenmek için laptop'unuzun kılavuzuna bakın.

4. SSD'nin HDD'ye göre avantajı, önemli ölçüde daha hızlı olması. SSD'li bilgisayarlar birkaç saniyede açılabiliyor, programları neredeyse anında çalıştırıp, dosya aktarımlarını 10 kata kadar daha hızlı yapabiliyorlar. Burada da dikkat etmeniz gereken önemli unsur, aldığınız ürünün markası kalitesi ve veri okuma yazma hızıdır.

5. SSD ve HDD Depolama kapasitesi farklı çalışma prensibi sergilerler. HDD disklerde veri parçalanması yaşanırken, SSD veri depolama biriminde ise Çöp biriktirme adı verilen işlem
çalışmaya başlar. Diskin dolması sonucu çalışma verimliliği kaybedilebilir. Bu neden ile bilgisayarınızı formatlarken SSD'nizin yüzde 20-30'unu boş tutmanız gerekmektedir. Yaklaşık bir örnek verirsek, 250GB'lık bir SDD disk aracınız için en fazla 200 GB'lık alanı kullanmanız demektir.

6. SSD depolama aracı mekanik parçalara sahip olmadığı için ömrü daha uzundur. Bu konuda endişe duymayabilirsiniz. Ancak; SSD sürücüler elektrik kesintisine karşı daha duyarlıdır ve bu durumlarda verilerin bozulması ve hatta sürücünün tamamen bozulması söz konusu olabilir.

7. SSD'lerin ömrü kullanıma bağlı olarak 5 ile 7 yıl arasındadır. Tıbkı HDD’lerde olduğu gibi her yıl SSDlerin de ömrü azalır.

8. SSD, HDD gibi mekanik parçalara sahip olmadığından sessiz çalışır. HDD'nin sesinden bıktı iseniz SSD'yi tercih edebilirsiniz.

Kendi bilgisayarımda kullandığım 128 GB Ultra Plus Sandisk marka veri depolama aracı ile Windows 7’i, 7 dakikada kurabiliyorum. Bilgisayarın açılış süresi ise 7 saniye. Veri okuma ve yazma hızı saniyede 500-600 MB/sn. 

Kaç liraya aldığımı sorarsanız kargo dahil, 185.50 Türk lirası. Bu paraya değer mi? Kesinlikle değer. Bilgisayarımdan çıkardığım HDD sürücüye henüz bir kutu takıp USB aracılığı ile henüz veri depolamaya başlamadım. Ancak boşta kalan HDD’yi de ilerde kullanabilirim. 

Dosyalarımdan bazılarını almak için sürücüyü değiştirdiğimde inanın ben bunu mu kullanıyordum diye büyük bir Ahh çektim. SDD'nin kurulumu ise çok basit. 

Bilgisayar depolama kısmındaki 2 civatayı çıkarıp, HDD üzerindeki 2 civatayı da sökerek SDD'i takıyorsunuz. Bütçeniz müsaitse hiç durmayın, bilgisayarınıza en uygun olan SDD seçin alın ve takarak hızlı yaşamanın tadını çıkarın.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.