Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Google Servisleri

Herşeyden önce Google’ın nimetlerinden faydalanmak için illa ki Google hesabına sahip olmak durumundasınız. Zaten bu konuda hepimiz hem f...

...
Herşeyden önce Google’ın nimetlerinden faydalanmak için illa ki Google hesabına sahip olmak durumundasınız. Zaten bu konuda hepimiz hem fikiriz sanırım. Sevgili Google’ın bir çok nimetinde! henüz Türkçe içeriğe sahip olmayışı; biz Turkmag ekibine, aşağıda gördüğünüz açıklamaların, sizlere sunacağımız hizmetlerin bir nişanesi olarak, verme fırsatını doğurmuş oldu.Dikkat yavaş sindirilmesi gerekir. hazımsızlık yapabilir.
Google AdSense
https://www.google.com/adsense/
Hepimizin bildiği Adsense. Para kazandıran, para kazanan… İleriki günlerde daha detaylı olarak ele alacağız…

Google AdWords
https://adwords.google.com/
Bütçeniz ne olursa olsun, reklamlarınızı Google`da ve reklamcılık ağımızda görüntüleyebilirsiniz. Yalnızca reklamlarınız tıklanırsa ödeme yapın.

Google Analytics
http://google.com/analytics/
Google Analytics, sizlere, ziyaretçileriniz hakkında bilgi edinebilmenizi sağlayan ücretsiz bir servistir. Ziyaretçilerinizin sitenize nasıl, nereden, ne şekilde ulaştığına dair bilgiler verir. Ayrıca Google Adwords servisi ile de ortak çalışma içerisinde kullanılabilir. Tabi ki yine ücretsiz olarak…

Google Answers
http://answers.google.com/
Ne yazık ki sizlere bu açıklamaları yazarken, bu servis hal-ı hazırda servis dışı idi. Artık başka soru kabul etmeyen sistemde, daha önce sorulmuş soruları ve yanıtları görmeniz mümkün.
Google Base
http://base.google.com/
“Haydi Google’a yapıştır. Ya da aradığını Google’da bul” gibi bir sloganla karşımıza çıkan serviste bir çok olanak mevcut.Dünya ile paylaşmak istediğiniz herhangi bir bilgiyi, veriyi, hatta yemek tarifini buradan paylaşabilirsiniz.
Dikkat ! Sadece Almanca ve ingilizce

Google Blog Search
http://blogsearch.google.com/
Hepimizin tahmin edeceği gibi, sadece bloglar arasında arama yapan ve sonuçlarını bizle paylaşan bir hizmet.

Dikkat: Türkçe karaterler arama satırında yer almıyor…

Google Bookmarks
http://www.google.com/bookmarks/
Çok kolay. Yine Google hesabınız olmaksızın kullanmanız mümkün değil. Aynı kullandığımız web browser’daki “Sık Kullanılanlar” gibi, ya da http://de.icio.us vb sitelerde olduğu gibi, sık kullanılan site listemizi düzenlememiz için Google’un sağladığı bir hizmet. Hepsi de bir tık ötenizde, Google hesabınızın altında. Hem de Türkçe …

Google Books Search
http://books.google.com/
Her ne kadar izmetin kullanımı ingilizce olsa da; Türkçe karakterler içeren kelimelerin aranması mümkün. Ayrıca Türkçe kitaplar da arama sonuçlarında geliyor. Hatta aradığınız terimlerin kitabın içinde kaç sayfada, resimleri ile birlikte göstermesi gerçekten tüm o aranan kitapların veritabanında olduğunu gösteriyor. Durmayın “Orhan Pamuk” ya da “Orhan Veli’yi aratın… Sonuçları bir de kendiniz görün.

Google Calendar
http://google.com/calendar/
Artık birebir Türkçe yayını da bulunan servis, Microsoft Outlook vb. programları kullananlara oldukça aşina gelecektir. İlk defa kullanacaklar için ise, günlük şeklinde yapacağım kısa açıklama sanırım kısmen de olsa yeterli olacaktır. Eee gerisi size kalmış davranın parmaklarınıza. Başarı da payı olan Planlama’nın tadına siz de Google Calendar ile varın…

Google Catalogs
http://catalogs.google.com/
Hmm yine güzel bir özellik Google’dan nedenine gelince,
aramalarınızı kataloglar üzerinde yapmak ister misiniz ? Hem de kategorilendirilmiş bir biçimde sizi beklerken… Buyrun o zaman linke tıklayın. Bu arada konu ile ilgili arkadaşlar için; kendi kataloğunuzu da ücretsiz olarak yayımlama fırsatınız var. Ne yazık ki, Google’ın bu hizmetinde de ingilizceye ihtiyacınız var.

Google Code
http://code.google.com/
Aman Yarabbi. İşte içinde kaybolacağınız bir bölüm. Özellik diyemiyorum çünkü sevgili Google, ne kadar kod’la uğraşan, çalışan, paylaşan kimse varsa hepsini bir çatı altına toplamış. Üzerine de kocaman Google Code diye yazmış. İngilizcem yok, kodlarla da bir alıp veremediğim yok diyorsanız… Durun bir kez daha düşünün, belki de web siteniz için gadget, belki de bir Google Map Api (Google harita eklentisi) belki de biricik Firefox’unuz üzerinde size gülümseyen Google Toolbar’ınıza bir iki eklenti daha yapacaksınız. Acele etmeyin, emin olun kodlar dünyasında da size düşecek parça vardır.


Google Earth
http://earth.google.com/

Abilerim, ablalarım şu elimde görmüş olduğunuz…
İnanın nerede ise böyle başlayacaktım yazıya. Son versiyonu (4.0) yakın zamanda çıkan programın 3 adet versiyonu var.
1.Ücretsiz
2. 20 $ olan Google Earth Plus
3. 400 $ olan Google Earth Pro
[Bu fiyatlar yıllıktır. Her sene ödenmesi gerekmektedir]
Çok güzel ücretsiz bir reklam aracı olabilecek bu programlarla ilgili ayrıntılı çalışmalarımız ileri ki günlerde yer alacak…

Google Finance
http://finance.google.com/
Finans, borsa… .Ama tabi ki Amerika piyasaları için.
PR’sinin 8 olduğunu hatırlatmama izin verin.

Google Groups
http://groups.google.com/
İşte Türkçe olmasına bir o kadar sevindiğim diğer bir servis. Yoksa hala bakmadınız mı kontrol etmediniz mi ?
İstediğiniz kategoride grup açın ya da gruplara katılın. Hmm ilginizi çekmedi mi ? Anlıyorum demek ki bir e-posta üzerinde hararetli bir biçimde tartışma deneyimini yaşamamışsınız! Peki ya oluşturduğunuz gruba ait bir web sayfası, dosyaları o sayfa üzerinden direk paylaşmak… Bu ve benzeri deneyimleri yaşamak için buyrun Google Groups’a üye olun. Ah ha, çok önce olmuştunuz zaten, sadece varolan hesabınızla Google Groups’a girş yapın ve gerisini Google’ın örneklerine açıklamalarına bırakın. E yukarıda söyledim ya, Türkçe tabi ki…

Google Images
http://images.google.com/
Kelimelere ne hacet. Hepimizin bildiği Resimlerde arama yapma hizmeti…

Google Labs
http://labs.google.com/
İşte Google’ın arka bahçesindeki oyun parkı. Proje aşamasında olan uygulamalardan tutun da, sonuçlanmış hizmete sunulmuş ve Google çatısı altında kendine yer edinmiş bir çok özelliği burada birarada görebilirsiniz.

Google Local & Google Maps
http://local.google.com/ & http://maps.google.com/
Ne yazık ki her ikisinin de gittiği yer aynı. Sizlere bun ugöstermek adına her iki bağlantıya da yer verdik.
İçeride ne mi var ? Tabi ki Google haritası, özellikle şehir aramalarınızda; şehir, maahlle, böle vs ismini yazdıktan sonra ülkeyi de (Alanya, Turkey) gibi yazarak aramanız daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Google Mars
http://www.google.com/mars/
Mars’ı keşfetmeye hazır mısnız ? 2000′li yıllarda artık insanlı MArs seferlerinin konuşulduğu zamanlardayız. Hatta bazı kraterlere Türk isimlerinin de verildiğini biliyor musunuz ? Hmm “Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır.” atasözü ile birlikte “Google Mars” bağlantısına tıklamanızı bekliyoruz efem…

Google Mobile
http://mobile.google.com/
Cep telefonunuzdan Gmail servisine ulaşmanızı sağlamak amacı ile yapmanız gerekenlerin anlatıldığı servis. Eğer web tabanlı bir cep telefonunuz varsa, http://m.gmail.com yazmanız yeterli diyor üstad Google…
Bununla birlikte gördüğüm kafarı ile, Sony Ericsson Telefonlar direkt olarak Gmail adaptasyonu yapılmış olarak geliyor.

Google Movies
http://www.google.com/movies?q
Ne yazık ki sadece Amerika’daki sinema salonları ve oynayan filmlere dair bilgi veren bu hizmet bölümünün Türkçe olması ilginç. Kanımca, Türkçe’ye çevrilmesi gerekn öncelikli hizmetler varken, neden filmler bölümü diye düşünmüyor değil insan ? Neyse vardır bir bildiği Google’ın deyip bir sonraki servise geçiyoruz.

Google Music
http://www.google.com/musicsearch?q
Sadece albümler arası arama yapabileceğiniz servisin ne yazık ki Türkçe Dil desteği henüz mevcut değil. Aramalarınızda ı yerine i ö,ü,ş gibi harfler yerine de İngilizce karşılıklarını yazdığınız zaman Türkçe içerikli sonuçlara da ulaşabiliyorsunuz. Yalnız pek doyurucu değil sonuçlar.

Örneğin Sezen Aksu konulu bir aramamda sadece Goran Bregovic ile yaptığı albüm geldi ki, benjce bu Sezen Aksu’ya büyük bir haksızlık. ( ve benzer büyük sanatçıları da kasdederek söylüyorum…)

Google News
http://news.google.com/
Ah ah işte Türkçe olması aciliyet gerektiren bir hizmet daha. Tüm dünyadan haberler!
Peru, Küba, İsrail, Norveç, Kore… Bu ülkelerin kimisi haber yönünden çok çekici de olsa kimileri değil. Bu sebeple Türkiye olarak acilen bu ülkeler ve diller arasında “Google News” da yer almalı. Umarım bu dileklerimiz gerekli, yerlere ulaşır.

Google Page Creator
http://pages.google.com/
Adı üstünde, Google Sayfa Yapma Makinesi… Kendinize sayfa mı yapmak istiyorsunuz? E hazır Google hesabınız da var bir de bunu deneyin bakalım beğenecek misiniz? Bu hizmet de Google’ın Türkçe’ye çevirmekte acele etmesi gerektiğini düşündüğüm hizmetlerden biridir.

Google Personalized Home
http://www.google.com/ig
Google Kişisel Sayfanız. İşte Web 2.0′dan sonra İnternete yön verecek ikinci dalga. İşte bu kadar da iddialı konuşuyorum. Yerli, yabancı konuyla ilgili okuduğum bir çok kaynakta gelecekte Alexa vb… sitelerin yanısıra Widget, Gadget diye adlandırılan Kişiselleştirilmiş sayfalarınızı oluşturmanızı sağlayan servislerin de önemli rol alacağı söyleniyor. Haber gruplarını, sevdiğiniz masaüstü desen ve müzikleri, tekip ettiğiniz RSS‘leri ve aklınıza gelebilecek bir çok hizmeti tek bir sayfa da hem de sizin isteklerini doğrultusunda hazırlanmış bir sayfada görmek, izlemek, takip etmek isterseniz; Google Personalized Home‘a buyrun efem. Ha bu arada servis tamamen Türkçeleştirilmiş durumda hal-ı hazırda.

Google Reader
http://www.google.com/reader/
RSS okuyucusu. Sevgili Google’un bizler için hazırladığı nefis bir RSS okuyucusu. Öyle böyle diye bu sefer anlatmaya kalkmayacağım efem. Buyrun deneyin, kendiniz görün. (Bu kadar yazdıktan sonra, “Hala RSS’ye alışamadım, layıkıyla kullanmıyorum” desem; size karşı hıyanetlik etmiş olur muyum acaba ? Şaka bir yana hala sıcak sıcak sitenin içinden okuma taraftarı olanlardanım efem…

Google Scholar
http://scholar.google.com/
Ne yazık ki, Google’un kendi vatandaşlarını düşünerek hazırladığı servislerden biri daha. Ama eğer ingilizcenize güveniyorsanız, müthiş bir kaynak. Yazara göre, konuya göre kitap, deney, tez aramalarından tutun da; eklenti olarak sitenize koymaya kadar olanak mevcut. Ne yazık ki İngilizce. []Yabancı dilde olmalarına dair ah vah’larım, yabancı dil bilmeyen insanlar için. Şükür ki süper bir ingilizce hocamız (lise) sayesinde sizlere bu açıklamaları yapabiliyorum. Ne yazık ki herkes benim kadar şanslı değil. Amacım internette mümkün mertebe Türkçe içeriğe sahip sayfaların yer alması. Ayrıca yabancı ülkelerde açılan Türk okulları, Türkçe okuma yarışmaları ayrı bir övünç ve yazı konusu. Bunu da en kısa zamanda dile getireceğiz.[]

Google Search History
http://www.google.com/searchhistory/
Evet işte, Google ve hakkımızda bildikleri ile ilgili komplo teorilerinin en büyük destekçilerinden bir tanesi. Kayıt olduğunuz takdirde, Google üzerinde yaptığınız arama özgeçmişinizin kayıtlarını geriye dönük takip edebilirsiniz. Hatta Google daha da ileriye gidip bu arama sonuçlarına göre, size daha iyi sonuçlar getirebileceğini de iddia ediyor. Kendi gözlerimle henüz şahit olmadım, ben Google’ın yalancısıyım. Yine arama sonuçlarınız arasında Sık Kullanılanlar bölümünü de es geçmemenizi salık veririm.

Google Sms
http://www.google.com/sms/
Lütfen hemen atlamayın arkadaşlar. Siz sanıyor musunuz ki, Türkiye’deki Cep Hattı Servis Sağlayıcıları böyle bir kıyak yapsınlar Türk milletine. Efendim ne yazık ki sadece Amerika da geçerli olan sistem de “Weather NYC” dediğiniz takdirde; New York’da havadaki nem oranından tutun da rüzgarın hızına kadar her bilgiye “Dınk” diye ulaşabiliyorsunuz direkt olarak cep telefonunuzdan.


Google Talk
http://www.google.com/talk/intl/tr/
İşte Türkçe’ye çevrilmiş nefis bir hizmet daha. Msn Skype vb servislerdeki gibi internet bağlantınız sayesinde sesli görüşmenizi sağlayan bir hizmet. Hmm pardon Skype daki konferans hizmeti ne MSn’de ne de Gtalk’da bulunmamakta. Bu arada Gmail’deki kişiler listeniz otomatik olarak göüşme listeniz olarak hazır bir biçimde Gtalk’da karşınıza çıkıyor.

Google Toolbar
http://toolbar.google.com/
Ufak bir araştırma sonucunda Google Toolbar’ın versiyon atladığını farketmiş bulunmaktayım. Lakin Türkçe dil desteği henüz mevcut değil. Bu arada yardım sayfasında Google’ın bize söylediği üzere, versiyon yükseltme için harici bir şey yapmamıza gerek yokmuş efem. Kendileri bizzat, bu versiyon yükseltme meselesini zaten hallediyorlarmış. An itibarı ile

“Version 3.0.20061204 betaNow available in UK English, Greek, Arabic, and Bulgarian”

sadece bu dillerde mevcutmuş yeni versiyon. Umarız en kısa zamanda Türkçe versiyonu da çıkar.

Google Transit Trip Planner
http://www.google.com/transit
Ne yazık ki, burada da Amerika eyaletleri, şehirleri arasında düzenleyeceğiniz seyahatleri paylaşıyorsunuz. Ayrıca Google üzerinden bunun reklamını bedava yapıyor ve başka katılımcılar da dahil edebiliyorsunuz programınıza böylece.

Google Translate
http://www.google.com/translate_t
İşte olmazsa olmaz, en acil çevrilmesi gereken bir Google Hizmeti. Tabi ki çeviri sayfası efendim.
İnan BETA‘sına da şimdilik razıyız sevgili Google. Lütfen çeviri hizmetine Türkçe’yi de ekleyiniz.

Google Trends
http://www.google.com/trends
“Yahu acaba dünyada en çok aranan konular, başlıklar gruplar neler ?” diye merak mı ediyorsunuz ? Ya da Turizm kelimesi hangi illerde daha çok aranmış ? Aklınıza gelebilecek hemen her konuda bir nevi anket hizmeti, Google’un sağladığı…

Google Video
http://video.google.com/
Google’ın Youtube’ı almadan önce hal-ı hazırda sahip olduğu video hizmeti. An itibarı ile Google Video aramalarına Youtube videoları da dahil edilmiş. Bunun da haberini buradan vermiş olalım…

Google Web Accelerator
http://webaccelerator.google.com/
Google laboratuvarlarından çıkmış, bedava bir hizmet. Sayfa açılımını hızlandıran Google Accerelator. Kendim şahsen kullanıyorum. Kullanıcı bazında pek bir hız farkı hissedilmiyor. Lakin kendi sayfasına girip test yaptığınız zaman saniyelerle ölçülebilecek boyutta hız farkının olduğunu görüyorsunuz. Gününün 2/3′nü bilgisayar başında (benim gibi) geçiren biri için azımsanmayacak bir hizmet. Ufak bir ayrıntı daha, ne yazık ki Dial-up bağlantı sahipleri bu servisten faydalanamıyorlar.
Yalnız bilinmesi gereken bazı noktalar var. Mp3 vs büyük boyutlu dosyaların indirilmesinde bir işlevi yok. Ayrıca Https protokolünün olduğu sayfalar için de geçerli değil kullanımı. []Şu ana kadar toplam 5.8 saatlik gezinti yapmışım ve 20.8 dakika kazançlı imişim. Yani Accerelator sayesinde 20 dk öndeyim. Google abi öyle diyor…

Google Web API
http://www.google.com/apis/
Ajax, masaüstü, sayfanız için eklenti, kod geliştirimi vb… bir çok konuda yanıtlar bulabileceğiniz bir servis. Hatta servisler silsilesi demek daha doğru olur. Sayfanız yok, yapmak gibi bir derdiniz yok, o zaman buyrun masaüstünüz için birşeyler bakın. Eminim kullanmaktan hoşnut kalacağınız güzel uygulamalarla karşılaşacaksınız.

6 yorum

  1. Hocam google doğrulama kodu gönderdiğinde neden sms ücreti almıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @sami eski
      Bey merhaba..
      bayağı eski yazalara geçmissiniz.İnce bakımlar yapıyorsunuz.Ne güzel.Google birçok hizmetten ücret talep etmez.Ücret alması gerektiği konular çok nadirdir.O da sizin özel kullanım isteğinizle ilgilidir.Google size gerekli olan bu hizmeti yapmak zorunda.Bu hizmeti verirkende bizim bankalar gibi açgözlülük yapmaz.Ben bu nedenle Google çok seviyor ve beğeniyorum.Hatta birçok ürününüde bu nedenden kullanıyorum.Google yaklaşık 1998 de başladığından beri kullanıyorum.İnanın TV çıkarsa onu bile alırım.O derecede anlayın.Çok yazdım diymi Sami Bey.Yorum için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hocam cevap için teşekkür ederim. Bir de google'n zaman damgası konusun daki fikirlerinizi öğrenmek isterim?

      Sil
    3. @sami eski
      Bey zaman damgası derken herhalde bloglarımızdaki zaman birimini sordunuz. Bulunduğunuz ülke saat ve zamanın belirlemesine yardımcı olan veri akışlarını buna göre değerlendiren bölüm.Yani yazınız hangi ülkede yazıldı, hangi saat birimi ile yazıldı,yorumlarda da aynı konu sözkonusu.Bu veri akışı Google veri merkezinde depolanmakta.Negatif bir olumsuzlukda bunlar kullanılmakta.

      Sil
    4. Hocam harika bu çok önemsediğim bir konu cevabınız için çok teşekkür ediyorum.Görüşmek üzere...

      Sil
    5. @sami eski
      Bey, Sizin düşüncelerinizi artık okuyabiliyorum.Neden önemsediğinizi de biliyorum.İçiniz rahat olsun yazdığım gibi.Kişinin her adımını kontrol eder.Aynı düşündüğünüz gibi.Görüşmek üzere.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.