Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

HTML de bilinmesi gerekenler

W5 1.14. HTML Bilmeme Gerek Var mı? Aslında gerek yok. HTML dili kulağa oldukça hoş geliyor ama “çok karmaşık ve girift bir Web s...

...
W5



1.14. HTML Bilmeme Gerek Var mı?
Aslında gerek yok. HTML dili kulağa oldukça hoş geliyor ama “çok karmaşık ve girift bir Web sayfası yapmak için bütün bunları bilmeme gerek var mı?” diye sorabilirsiniz. Aslında HTML dilini bilmeden de Web sayfası yapabilirsiniz. Peki o zaman niye HTML dilini öğreniyoruz, “işin heyecanlı kısmına hemen başlasak ya” diyebilirsiniz. Çok acelecisiniz, biraz daha sabredin.
HTML dilini bilmeden de Web sayfası yapabilirsiniz. Bunun için ileride anlatacağımız HTML editörlerinden birini kullanmanız yeterlidir. HTML editörleri bütün bu etiket, özellik vs. gibi ıvır zıvırı sizin için sayfanıza yerleştireceklerdir fakat yine de bir nebze olsa bile HTML dilini öğrenmeniz gerekir. 


En azında işin mantığını kapmanız gerekir. Ayrıca HTML editörlerinin yapamadığı ve sizin elle girmeniz gereken bazı HTML kodları olabilir. Sayfadaki bazı hataları elle düzeltmek, HTML editörleri ile düzeltmekten daha kolaydır.
Ve tabi “HTML dilini biliyorum” demenin keyfini çıkarmak da cabası.
Burada gösterilen HTML diline ait bilgileri okuyun ama öğrenmeye ya da etiketleri ezberlemeye kalkmayın. Sadece bilginiz olsun yeter.

1.15. Gutenberg’den Bu Yana En Büyük Buluş: Web Yayıncılığı
Web’in olanaklarını kullanarak yapılan yeni yayıncılığa kısaca Web yayıncılığı denilmekte. Oldukça yeni olmasına rağmen Web klasik medyanın pabucunu dama atacak gibi gözüküyor. Klasik medyadan oldukça farklı bir yapısı vardır. Biraz incelesek iyi olur çünkü bizde Web’de yayın yapacağız. 

Temel ilkelerini ve özelliklerini bilmekte yarar var. Web’de bir sayfanız olması sizi dolaylı
olarak Web yayıncısı (Web publisher) yapar. Şaka yapmıyorum, gerçekten siz bir Web yayıncısısınız.

Web Yayıncılığının Avantajları ve Dezavantajları

Klasik medyanın aksine çok miktarda belge ve bilgiyi Web üzerinden oldukça ucuz maliyetle hedef kitlenize iletebilirsiniz. Bir gazete ya da kitabın sayfa sayısı ve dolayısıyla iletmek istediğiniz bilginin miktarı sınırlıdır (örneğin bu kitabın sayfa sayısının 400’ü aşması halinde editörüm yeryüzünde kendime yeni bir yer bulmamı tavsiye etti). 

Örnek vermek gerekirse 10 Megabyte’lık bir Web alanına koyabileceğiniz düz metin miktarı yaklaşık olarak iki bin sayfa kadardır. Resim ekleseniz de bu rakam yine de fazla olacaktır. İletilen bilgide tek sorun Web sayfasının yüklenmesinin bazen uzun zaman almasıdır.

Avantajları

Bir gazetenin ya da kitabının tersine istediğiniz rengi ve istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz. Klasik medyada renk kullanımı maliyeti otomatik olarak katlar ama Web’de bu sorun değildir.
Web sayfaları esnektir. Bir gazeteyi ya da kitabı bir kere bastıktan sonra değiştirmeniz imkânsızdır fakat bir Web sayfasını isteğiniz zaman ve istediğiniz miktarda değişiklik yapabilirsiniz.
Bir gazetenin ya da derginin hazırlanması olukça zaman alabilir (dizgi, baskı, dağıtım vs.) fakat bir Web sitesinin hazırlanması göreceli olarak daha az zaman ister ve yaptığınız her şeyi anında ekranda görebilirsiniz.

Web sayfalarının maliyeti kullanıcı başına klasik medyaya göre çok daha ucuzdur.
Web 24 saat açıktır. Kütüphaneye ya da bir gazeteciye gitmeniz gerekmez.
Klasik yayıncılık ülke ya da şehrin sınırlarında geçerlidir ama Web sayfası dünyadaki ağa bağlı herkese açıktır.

Web sitesi etkileşimlidir. Kullanıcıdan formlar sayesinde bilgi alabilirsiniz ya da online olarak bir şey satabilirsiniz. Klasik medyayı kullanarak bunu yapmanız oldukça zordur.
Web kâğıt kullanarak ormanları tüketmez yani çevrecidir.
Her parlak şey gibi Web yayıncılığının da bir karanlık tarafı vardır.
Dezavantajları

Web sayfaları ekranda okunur. Bilgisayar ekranı insanın gözünü fena halde yorar bu yüzden insanlar kısa sürede sıkılır ve sayfanızı terk edebilir.

Bir Web sitesi ve resimler çoğu kullanıcının sahip olduğu 14 ya da 15 inç ekranın boyutuyla sınırlıdır ama klasik medyada boyut diye bir sorununuz yoktur. Minik bir el kitabı ya da büyük bir ansiklopedi basabilirsiniz..

Web yoluyla herkese erişemezsiniz. Okurun ya da kullanıcının bir İnternet bağlantısı ve bir bilgisayarı olması gerekir ama klasik yayıncılıkla dağdaki çobana bile bir ufak kitapçıkla ya da broşürle erişebilirsiniz.

1.16. Kişisel Web Siteleri (Ama Ben Müteahhit Değilim ki)

Kişisel Web sayfaları bir kişiye özel olan ve genellikle o kişiyi ve yaptıklarını tanıtan Web siteleridir. Kişisel Web siteleri (personal Web pages) Mahir’in basit Web sayfası gibi basit bir sayfadan Sezen Aksu’yu tanıtıcı profesyonel bir sayfaya kadar değişik kalite ve içerikte olabilir.

Örnek Web sayfaları
Mahirin sayfası: İçeriğinden çok popülerliği ile öne çıkmış bir sayfadır (http://members.xoom.com/)

Şekil 1.8 

İlk İnternet ünlümüz Mahir’in Web sayfası.
Sibel’in sayfası, hem içerik hem de biçim açısından oldukça nitelikli ve güzel bir sayfadır. Türkçe şiir antolojisi olarak çok zengin bir kaynaktır. Her ne kadar kişisel bir sayfa olsa da profesyonel sayfalar kadar niteliklidir.. (
http://www.cs.rpi.edu/~sibel/poetry/sair_listesi.html )

Şekil 1.9 

Mehmet Eymür’ün kamuoyunda oldukça ses getiren kişisel Web sitesi. Biçimden çok içeriğiyle ön plana çıkan bir Web sitesi (http://www.atin.org)

Şekil 1.10

Yazarın kendi Web sitesi. Terzi söküğünü dikemez hikayesi gibi bir türlü düzeltilememiştir ve bu gidişle asla bitmeyecektir (
http://www.eminari.com/ )

Şekil 1.11

Kendi Web sitenizi yapmadan önce elinize bir kâğıt kalem alarak öncelikle şu soruları kendinize sorun ve içtenlikle cevap verin.

Neden Bir Web Sitesi İstiyorum?: 

Oldukça güzel bir soru. Gerçekten neden bir Web sitesi istiyorsunuz? Moda diye mi? Sadece böyle bir şeyi yapmak istediğinizi kanıtlamak için mi? Yoksa kendinizi tanıtmak için mi? Hava atmak ya da bir sevgili bulmak için mi? Ya da “benim de bir Web sitem var” demek için mi? Eserlerinizi Web aracılığıyla duyurmak için mi? Neden bir Web sayfası istiyorsunuz? Bu kitabı kitapçıda gördüm o anda aklıma geldi de diyebilirsiniz. Ne olursa olsun bu cevapta kendinize karşı dürüst olun çünkü neden bir Web sayfası istediğiniz yani amacınız sitenizin yapısını belirleyecektir. Sadece sevgili bulmaya yönelik kişiyi tanıtıcı bir Web sitesinde hobileriniz için uzun yer ayırmak gereksizdir.


Kişisel Web Sitesinin İçeriği Ne Olabilir?: 

Bir kişisel Web sayfası içinde olması gereken şeyler arasında akla ilk gelen tabii ki sizin kısa bir özgeçmişinizdir. Bu özgeçmişin bir CV şeklinde olması da gerekmez. Basit, kısa ve şirin bir özgeçmiş işinizi rahatlıkla görebilir. 

Bunun dışında elde ettiğiniz başarıları ve aldığınız ödülleri sıralayabilirsiniz. Bir hobiniz varsa bunu detaylı olarak anlatabilirsiniz. Ayrıca sadece belli amaca hizmet eden bir Web sitesi hazırlayabilirsiniz, örneğin tuttuğunuz takımla ya da çok sevdiğiniz bir sanatçıyla ilgili sizin hazırladığınız bir Web sitesi olabilir.
Bunun dışında İnternet’in olanaklarını kullanarak oluşturacağınız Web sitesinde aşağıdakileri yapabilirsiniz. Bunlar sadece benim aklıma gelen ve İnternet’te gördüğüm siteler;
Eserlerinizi, Web aracılığıyla yüzünü hiç görmediğiniz okurlara eriştirebilirsiniz: Yayınlanmamış ya da yayınlanma fırsatı bulamadığınız şiirleriniz ya da öyküleriniz ve hatta hatta romanınızı Web’de çok kolaylıkla yayınlayabilirsiniz. 

Böylece yeni okurlara seslenme olanağını elde edersiniz. Hem böylece yayınevleri ve
sitesini hafta sonunda hazırlayarak kendinize okurlar edinebilirsiniz.
Bir iletişim ortamı yaratabilirsiniz: Örneğin lisenizin edebiyat kulübü için bir Web sitesi yapabilirsiniz. Bu sitede edebiyat kulübüne üye olan kişilerin gönderdiği her türden şiir ya da öyküyü yayınlayabilirsiniz. 

Böyle bir Web sitesi bir edebiyat dergisi çıkarmaktan çok daha kolay ve ucuzdur. Ayrıca amatör edebiyat dergisi dağıtmak ya da satmak gibi bir zorluğunuz varken bir Web sitesi oluşturduğunuzda okurlarınıza ulaşmak çok daha kolay olacaktır.

Kişisel bilgi: 

Kendinizi ve ailenizi tanıtan bir Web sitesi oldukça şirin olabilir. Basit bir kişisel tatmininin ötesinde, böyle bir Web sitesi, sizi bulmak isteyenler için oldukça yararlı bir araç olabilir. Eski üniversite ya da lise arkadaşlarınız ya da çok, çok eski bir sevgiliniz İnternet’te adınızı girerek (örneğin AltaVista’da “Lale Hepaçar” anahtar kelimesiyle bir arama yaparak) kolaylıkla size erişebilirler.

İşyerinizi ve ürünlerinizi tanıtıp yeni müşteriler kazanabilirsiniz: Sahip olduğunuz küçük işyerini tanıtmak ve yeni müşterileri çekmek için bir Web sitesi hazırlayabilirsiniz. 

Örneğin Oltu taşından yapılmış tespih gibi ilginç ve az bulunan şeyler üretiyorsanız, bu ürününüzü bir Web sitesinde duyurup yeni ve potansiyel müşterileri çekebilirsiniz.
Özel ilgilerinizi ve hobilerinizi tanıtabilirsiniz: Kendinize ait bir özel ilgiyi Web’de oluşturacağınız bir sitede tanıtabilirsiniz. Örneğin bonzai yetiştirmek gibi çok özel ve az bulunan hobiniz varsa bunu Web’de tanıtabilirsiniz. Bonzai yetiştirmek isteyen kişilerin ilk bakacağı yerlerden biri şüphesiz sizin Web siteniz olacaktır.

Sosyal gruplar: 

Herhangi bir yardım derneği ya da en basitinden mahallenizi yaşatma ve geliştirme derneğinin bir Web sayfasını oluşturabilirsiniz. Memleketinizi tanıtan ve hemşehriler arasında iletişimi sağlayacak bir Web sitesi neden olmasın?
1.17. Web Sitenizi Yapmadan Önce

Başkalarının ne yaptığına bir bakın ve fikir alın: Web sitenizi yapmaya başlamadan önce başkalarının ne yaptığına şöyle bir bakın. Site nasıl düzenlenmiş? İçeriğe ne konmuş? Ne tür grafikler eklenmiş? Güzel düzenlenmiş kişisel Web sayfalarını Yahoo!’dan bulabilirsiniz 

(Society and CulturePeoplePersonal Home Pages). Yalnız fikir edinmek kopyalamak değildir. Bir başkasının sitesini aynen alıp üzerinde değişiklikler yaparak kendi sitenizi oluşturmanız teknik açıdan mümkündür fakat etik açıdan bu bir hırsızlıktır. En azından site sahibinden izin alın değil mi?

Başka sayfalara bakmak ve incelemek: 

Başkalarının yaptığı sayfaları inceleyip fikir edinmek ayıp bir şey değildir. Sadece onların yaptıklarını aynen kopyalamak Netiquette (İnternet ahlakı) açısından uygun olmayan bir davranıştır.

Sayfaları düzenlemek için Web tarayıcılarına göre farklı seçenekleriniz vardır. Internet Explorer’da edit ikonunu tıklarsanız karşınıza editör seçenekleri gelecektir (örneğimizde FrontPage Express ve NotePad bulunmaktadır) Netscape’de ise mevcut gösterilen sayfayı Composer’da açmak için menüde FileEdit Page seçeneğini tıklamanız gerekir. 

Composer kendiliğinden bu sayfayla birlikte açılacaktır. Sayfaları off-line olarak (İnternet’e bağlı kalmadan) incelemek isterseniz FileSave as seçeneğini kullanabilirsiniz.

Web sayfasının kimler tarafından ziyaret edileceğini belirleyin: Web sayfasının içeriği gelecek olan ziyaretçilerin tipini de belirler. Örneğin çocuk kitapları ile ilgili bir Web sayfası doğal olarak oldukça renkli bir içeriğe sahip olmalıdır çünkü gelen ziyaretçiler çocuklar ya da çocuklarına kitap almak isteyen ebeveynler olacaktır. 

Bu belirttiğimizin tam tersi de geçerlidir. Belirli bir grup için hazırlanacak sayfanın içeriği de bu grup tarafından belirlenir.
Sadece iş adamlarına hitap eden bir Web sayfasının görünümünün ciddi olması beklenir.

Web sitenizi yapmadan önce planlayın: 

İyi bir cinayetin de iyi bir Web sitesinin de benzer özelliği, iyi planlamadır. Önünüze kalem kağıdı alın ve planlayın (cinayeti değil). Mümkünse yapım işinizi küçük alt parçacıklara ayırın (resimlerin taranması, özgeçmiş yazısının yazılması, düğmelerin (button) bulunması ve arka plan renginin seçilmesi)

Sitenizin şeklinin nasıl olacağını düşünün: Aklınıza gelen her şeyi not edin. Daha sonra bu notları temize çekip eski notu yırtın. Sonra tekrar düşünün ve aynı yırtma işlemini çekincesizce uygulayın. Sitenizin ana yapısını planlayın, örneğin aşağıdakine benzer bir şekil çizin.

Şekil 1.12
Web sayfası tasarımı:

Web Sitesi Yaratma Kılavuzu adlı yazıların  tümünü blogumuzun menü kısmından 
Web Klavuzu ismine tıklayarak izleyebilirsiniz.
  • Bedava Blog Sahibi Olmak İstiyorsanız ? Blogumun Menüler kısmından Blog ile ilgili tüm yazılar,  “Blog sitesi kurulumu” adı altında toplanmış olup, incelemek isteyebilirsiniz.
Web Sitesi Yaratma Kılavuzu adlı yazıların  tümünü blogumuzun menü kısmından Web Klavuzu  ismine tıklayarak izleyebilirsiniz.Tüm yazılar ;  (W1, W2, W3) şeklinde sıralanacaktır.

Devam edecek...  Bir önceki yazıları incelemek isterseniz tıklayarak ulaşabilirsiniz.  

W1 ,W2,W3,W4,W5,

Google Sites ile siteniz olsun istermisiniz. Buradan takip ediniz. 
Google Sites ile site nasıl yapılır
Google sitesine giremedinizmi ? Buradan takip edin. 

Bir sonraki yazımız 1.18. Bir Web Sitesinin Bileşenleri Takipte kalın.

6 yorum

  1. Adnan bey meraba,

    Sitemin mobil sürümünde yayınlar sayfasında indeks=i şeklinde bir ibare yer alıyor.
    Bu metni nerede aradıysam bulup kaldıramadım.
    Yardımıza ihtiyacım var.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; Tarayıcı yeni sekmede Blog Sayfa kaynağını açın vw CTRL + F basarak aradığınız kelimeyi yazın ve aratın. Aradığınız nesnenin nerede ve neyin içinde olduğunu göreceksiniz.

      Sil
  2. Kelimeyi sayfanın kaynağında aradığımda buluyorum. Silmek için tema/html girdiğimde html'de metini bulamıyorum. Bulsam sileceğim.
    Nasıl bulabilirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey Şablon içinde arayıp bulamadığınızı yazdınız. Şablon kodlarını tekrar açın. > Widget atla tıklayın > CTRL basılı tutun ve > Blog 1 ismine bir kez tıklayın ve o kelimeyi tekrar aratın. Diğer Tarayıcı sekme + yanındaki yere bir kez tıklayın ve > CTRL + F ile tekrar aratın ve bu işlemleri birkaç kez yapın.

      Sil
  3. Tarif ettiğiniz şekilde aradım yine olmadı.
    Yöneticilik açsam yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yöneticilik açın şu anda gönderin Mehmet bey dışarı çıkmama lazım ancak bakacam size haber veririm. O kelimeyi ve yönetici açılacak blog ismini bana gönderin lütfen

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.