Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Hisse Senedi Ne Zaman Alınır

Hisse Senedi Ne Zaman Alınır  İşte en kritik ve cevabı bilinmeyen soru. Bilen olsaydı, emin olun bunun cevabını size vermez, kendisi alı...

...
Hisse Senedi
Hisse Senedi Ne Zaman Alınır 
İşte en kritik ve cevabı bilinmeyen soru. Bilen olsaydı, emin olun bunun cevabını size vermez, kendisi alım satım yapardı! (Çünkü geleceği görmek mümkün değil, sadece ihtimallerde bahsetmek mümkün) Ancak bu sorunun cevabını vermeye çalışanlar birbirini tamamlayan iki analiz yöntemi kullanırlar:

"Hisse senedi almalı mıyım? Hangisini almalıyım?" sorusuna cevap vermeye çalışan "Temel Analiz" (Adı üzerinde, fiyatları etkileyen temel faktörlerin incelenmesine dayanır)...

Özellikle alım-satım zamanlamasının tesbitinde kullanılan, her vadede, ama özellikle kısa -hatta çok kısa- vadelerde alım-satım yapan borsacıların favorisi, Teknik Analiz (İstatistik yöntemler kullanılarak, bir hisse senedinin geçmiş fiyat hareketlerine bakarak gelecek fiyat hareketlerini belirleme çalışması)...

Teknik Analizciler bir hisse senedini etkileyebilecek herşeyin, hatta gelecek beklentilerinin, şirket hakkında sıradan yatırımcının bilmediği gelişmelerin bile fiyat hareketlerine yansımış olduğunu savunurlar. Dolayısıyla, grafiklere ve bir takım istatistik hesaplara dayalı göstergelere bakarak, hisse senedinin fiyatının düşüşlerde veya yükselişlerde duraklaması olası yerleri (destek ve direnç) saptar, buna göre alım satım yaparlar.

Temel Analiz daha uzun vadeli yatırımcıların kullandığı bir yöntemdir, kısa vadeli fiyat hareketlerini öngöremez. Ayrıca Temel Analize dayanarak yatırım yapılacak senetlerin seçilmesi, Teknik Analiz'le de alım satım zamanlamasının yapılması uzun vade için oldukça makul bir yöntemdir. Her iki yöntemle ilgili internette yeterince kaynak bulabilirsiniz.

Eğer sabırlı ve uzun vadeli yatırım yapan bir borsa yatırımcısı olmaya karar verdiyseniz, unutmamanız gereken en önemli şey, almak için de sabırla beklemeniz gereğidir. İyi zamanlamayla yapılan bir alış, daha ilk günden, ilk haftadan kazandırmaya başlar, en azından riskinizi düşürür. Bir hisseyi gözünüze kestirdiniz, izleyin, gerekirse 2 yıl almadan bekleyin, borsadaki dalgalanmalar size o hisseyi uygun fiyatlardan alma şansı verecektir. Bizde küçük yatırımcının en büyük problemi vade değildir, genellikle alışlarını zirveye yakın fiyatlardan yaptıkları için çok uzun süre zarardan kurtulmayı beklerler. Oysa zarardan kurtulmayı bekleyecekleri sürenin çok azını almak için beklemekle geçirselerdi, bu sabır onların en büyük silahı olurdu.

Bir örnek verelim, 2000 yılının başında yine birçok yatırımcı borsaya hücum etti. Ocak sonlarına doğru borsadan alış yapanlar, ellerinde yüksek maliyetli hisse senetleriyle zararda bekliyorlar. Oysa almak için biraz sabretselerdi, daha risksiz fiyatlardan birkaç ay sonra (hatta 2001 yılı başlarında yarı, hatta üçte bir fiyatlardan) alış yapabilirlerdi. Sabır sadece hisseyi alıp beklemeyi değil, gerektiğinde almak için de beklemeyi gerektirir.


Yazarımız, Hisse Senetleri ve Borsa hakkında yazılar yazan, ve birçok çevreye hitap eden, Sn. İbrahim Akkaya’a yeni Blog’unda başarılarının devamını dilerim.
Yazılarından dolayı kendilerine teşekkür ederim. İbrahim Akkaya’nın Blogunu inceleyerek Borsa hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Misafir Yazarlar ile ilgili konular.

2 yorum

  1. Mrb destekleriniz için çok teşekkür ederim Adnan bey,herşey değerli bilgi ve paylaşımlarınız sayesinde oldu ve olacak..saygılar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ibrahim akkaya bey; Yorum ve övgü için bende teşekkür ederim. Mutlu olmanız benim için en büyük başarı.Abone Ol kısmından Aboneliğinizi gerçekleştirin.Tüm yazıları takip edin.
      Görüşmek üzere.
      Saygı ve Selamlarım

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.