Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Şifrelerinizin Güvenliğini Sağlama

Önemli hesaplarınızın her biri için birbirinden farklı, sağlam şifreler seçmeniz önemlidir ve şifrelerinizi düzenli olarak güncellemeniz...

...

Önemli hesaplarınızın her biri için birbirinden farklı, sağlam şifreler seçmeniz önemlidir ve şifrelerinizi düzenli olarak güncellemeniz önerilir. Şifreleriniz, siber suçlara karşı en önemli savunmadır. 

Çevrimiçi hesaplarınızda farklı şifreler kullanın. Tek bir şifre kullanmak tüm hesaplarınıza ulaşmak demektir. Bu yüzden, çevrim içi bir bültenle e-postanız veya banka hesabınız için aynı şifreyi kullanmayın. Kullanım bakımından size zorluk teşkil edebilir, fakat güvenlik açısından çok daha önemlidir.

Şifrelerinizi kolaylıkla görülebilecek bir yerde tutmayın. Mümkün olduğunca isim verdiğiniz gizli dosyalarınıza “şifrem, şifrelerim” gibi isim vermeyin. Rastgele bir isim seçin ve bu ismi unutmayın.Rakamlar, harfler ve simgelerden oluşan şifreler kullanmaya bakın.

Şifreniz ne kadar uzun olursa, tahmin edilmesi de o kadar zor olur. Dolayısıyla, bilgilerinizin güvende olmasına yardımcı olmak için uzun bir şifre belirleyin. Rakamlar, simgeler ve büyük/küçük karışık harfler eklemeniz muhtemel meraklıların veya diğer kişilerin şifrenizi tahmin etmesini veya kırmasını zorlaştırır. 

Lütfen Dikkat edin '123456' dizisini veya 'şifre' kelimesini kullanmayın ve şifreleriniz de telefon numaranız gibi herkesin bilebileceği bilgileri kullanmaktan kaçının. Bu hem özgün olmaz hem de çok güvenli değildir! Sadece sizin bildiğiniz bir kelime grubunu kullanmaya çalışın.

En iyi yöntemlerden biri herhangi bir web sitesi için sizin bileceğiniz kelime öbeği oluşturmaktır. Size örnek vermesi açısından bir şifreleme yapalım. Bu örneğe göre sizde kendiniz bir gruplama yaparak hatırlayacağız bir şifre oluşturabilirsiniz.

Örnek Kelime Öbeğimiz:

Eşim Kızım ve Oğlum (Apartman no'su 25): Şimdi bunu şifre haline getirelim.
Şifremiz: EKvO25
Yukarıdaki örneği siz isterseniz uzatabilirsiniz. Sonra bu işlemi diğer siteler için tekrarlayın.
Şifre kurtarma seçeneklerini ayarlayın ve güncel bir şekilde tutun. Şifrenizi unutursanız veya hesabınız kilitlenirse, hesabınıza tekrar girebilmek için bir yol bulmanız gerekir. Birçok hizmet, şifrenizi sıfırlamanız gerektiğinde bir kurtarma e-posta adresinden size e-posta gönderir; bu yüzden, kurtarma e-posta adresinizin güncel ve hâlâ erişebildiğiniz bir hesap olduğundan emin olun.

Bazen şifrenizi sıfırlamak üzere kısa mesaj yoluyla bir kod almak için profilinize bir telefon numarası da ekleyebilirsiniz. Hesabınızda bir cep telefonu numarasının olması, hesabınızın güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak en kolay ve en güvenilir yöntemlerden biridir.
Örneğin, hizmet sağlayıcıları hesabınıza zorla girmeye çalışanları engellemek için telefon numarasını kullanabilir ve erişiminizi kaybetmeniz durumunda hesabınıza girebilmeniz için size bir doğrulama kodu gönderebilir. 

Google'a bir kurtarma telefonu numarası verdiğinizde, pazarlama listelerine kaydedilmez veya tele pazarlamacılardan daha fazla çağrı almazsınız.
Cep telefonunuz, ikincil e-posta adresinizden veya bir güvenlik sorusundan daha güvenli bir tanımlama yöntemidir. Bunun nedeni, diğer ikisinden farklı olarak, cep telefonunuzun fiziksel olarak sizin elinizde olmasıdır. 

Ancak, hesabınıza bir telefon numarası ekleyemez veya eklemek istemezseniz birçok web sitesi, şifrenizi unutmanız durumunda kimliğinizi doğrulamak için bir soru seçmenizi isteyebilir. Kullandığınız hizmet kendi sorunuzu oluşturmanıza imkan veriyorsa, yanıtını yalnızca sizin bileceğiniz ve herkesin görebileceği şekilde yayınlamadığınız veya sosyal medya paylaşmadığınız bir soru oluşturmayı deneyin.

Farklı, ancak kolayca hatırlayabileceğiniz bir yanıt bulun. Bunun için yukarıdaki ipucunu kullanabilirsiniz. Öyle ki, birisi yanıtı tahmin etse bile bunu doğru bir şekilde nasıl gireceğini bilemesin. Bu yanıtı hatırlamanız çok önemlidir. Yanıtı unutursanız hesabınıza tekrar erişmeniz hiçbir zaman mümkün olmayabilir.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.