Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Yayın Editöründe Yazı Biçimleme

Blog yazılarınızı blog editörü dışında farklı editör kullanarak yazıyor iseniz , yazılarınızı blogger’un yazı editöründe mutlaka biçimlend...

...
Blogger Yayın Editörü
Blog yazılarınızı blog editörü dışında farklı editör kullanarak yazıyor iseniz, yazılarınızı blogger’un yazı editöründe mutlaka biçimlendirmeniz gerekir. Teknolojinin gelişmesi ve yön değişmesi sonucu günümüzde, masa üstü bilgisayar, notebook, tabletler ve akıllı tabir edilen mobil cep kullanımının hızla yaygınlaştığını farketmiş olmalısınız. Yaygınlaşmakta olan BT (Bilgi Teknolojisi) gelişmeleri kullanmakta olduğumuz blogger yapısını etkilemektedir. Blogger HTML kaynağını küçültme uygulaması için bu örneği verebiliriz.
Yazılarımızı biçimleyerek HTML kaynağını küçültme için aşağıda bir örnek vererek konunun iyi anlaşılmasını sağlayalım.
Okumakta olduğunuz yazının hazırlandığı araç hakkında bilgi :
Şu anda bu yazı Google Drive dökümanlar ile yazılmıştır.
Yazının Stili : Normal metin
Yazı Tipi : Georgia
Yazı tipi boyutu : 12 px.
Bu yazıyı blogger editör’üne hiç bozmadan taşıyarak, editörde nasıl görüldüğünü bir resim ile görelim. Sonra blogger editör'ünde yukarıda anlatılan biçimlemeyi yaparak yazının aralarında kalan boşlukları görelim.
İlk resmimizde herşey normal gibi görülecek. Ancak biçimleme sonucu aralardaki boşlukları göreceksiniz. Bu boşluklar kodlardan oluşmakta ve bu kodlarında aşırı derecede kaynak tükettiğini daha iyi anlayacaksınız.
Resim 1 : Google Drive dökümanlar ileyazılan yazının blogger editör’ündeki normal görünümü.

Resim 2 : Blogger editöründe aynı yazıyı biçimleyip yukarıda verdiğim yazı font'larını kullandığımızda, yazı aralarının açıldığını görüyorsunuz. Bu açıklık aşağılara kadar devam etmekte ve uzun bir alanı kapsamakta. Biçimleme yapmamış olsa idik örnek 50 satırdan oluşan yazımız bir mobil telefonda 150 satır olarak okunmaya çalışılacak hatta okunayamayacak URL hatası verebilecekti.
Neden : 50 satırı biz normal görüyoruz.Ancak HTML modunda baktığınızda bu boş satırların yerini kodlar oluşturmakta. Bu durumda veri yoğunluğu yaratarak tarayıcıları zorlamakta. Güçlü bir teknolojiye sahip bir mobil telefon çok rahatlıkla yazıyı okuyabildiği halde, gelişmemiş bir telefon yazıyı okumakta zorlanacak ve URL hatası verecektir.
URL hatasını biz nerede göreceğiz : Web yönetici araçlarına giriş yaptığımızda akıllı mobil telefonlar sekmesine bakın. Sunucu hatası 503 veya bulunamayan 404 kod sekmesinde görebilirsiniz.Bu nedenle bundan sonra yazılarımızı kesin optimize etmemiz gerekiyor.Her bir nokta, bir dijit karakter oluşturmakla beraber, dijit'i oluşturan yazı fontlarını da eklerseniz bir cümlelik yerde 2 cümle gibi çıkabilecek kodlamının olacağını hatırlatmak isterim.Her iki resmi incelediğinizde aralarındaki satır boşluklarını daha iyi anlayacaksınız.
Guney59 Paylaşım Blog'una 02 Ocak 2014 tarihinde yazar Adnan Güney tarafından yazılmıştır.

5 yorum

  1. Merhaba Adnan Bey, belki yeri burası değil; ama birkaç gündür kafamı bayağı meşgul eden bir soru var: Acaba blogspot'un kapatılma olasılığı var mı? Açıkçası kurduğum bloglar benim yaşam kaynağım ve vazgeçilmezim oldu.

    Eskiden de sürekli okurdum; ama şimdi hem okumak hem de yazmak, üstelik yazdıklarımın birileri tarafından okunduğunu bilerek yazmak benim için hayat memat meselesi haline geldi. Bunun en büyük etkenlerinden biri de blogger oldu tabi. Şimdi blogger'in kapatılma olaşılığını düşününce (daha doğrusu vehmedince) soğuk terler dökmeye başlıyorum.

    Yanılmıyorsam geçmiş dönemlerde bir kez yasaklanmış Türkiye'de. Bundan sonrası için siz neler düşünüyorsunuz efendim? Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Meltem Nesim
      Hanım merhaba.Lütfen rahat olun her yazının ve yorumun yeri vardır.Ancak o kadar da önemli değildir.İstediğiniz yazı altına yorum yazın çekinmeyin lütfen.Blogspot Blogger.com un alt domainle çalıştırdığı bir üründür.Google'a bağlıdır.Google'un bir numaralı ürünlerinden dersem yalan olmaz.Neden ? Alexa Dünya sıralaması 50 olan bir ürünü hiçbir faaliyet durdurmaz durduramaz.Bu kolunu kesmek gibi birşey olur.Google web'den ayrılırsa dediğiniz belki olur diyeceğim ama buda mümkün değildir.Blogger üzerinden Adsense, Adwords,Gelişticiler (Developers) vs bu sayı çoğaltılabilir hepsi faydalanmaktadır.Bu kadar gelişmiş bir sistemin ve üstüne üstlük Google ürününün kapatılması mümkün değildir.Blogger, Google sites bir ara dengesiz yönetimlerin aldığı kararlar sonucu kapandı.Ancak bu kapanma değil engellemedi idi.Türkiye hariç tüm Dünyada çalışmalarını sürdürdü.Bizlerde Google DNS kullnarak devam ettik.Google DNS kullandığınızda yasaklı hiçbir yer olamaz.Şu anda Google sites halen yasaklıdır.verdiğim link benim Google sites linkindim.Bakın açamayacaksınız.Şu yazımı okuyarak DNS ayarlarınızı değiştirin ondan sonra bu linke tıklayın hemen açacaktır.http://guney59.blogspot.com/2013/01/google-dns-ayarlar.html
      O nedenle rahat olun.Google sunucu satsa Dünya üzerinde birçok şirket kapatmak zorunda kalır.İşin diğer boyutları da var tabi.İçiniz rahat olsun.8 Yıldır kullanıyorum ve çok konu yaşadım.Bir öneri ; Klasik blog açın ve dinamik blog yazılarınızı ona da aktararak ilerde yapabileceğiniz bir hatadan dolayı alternatifiniz olsun.Örnek : http://adnanguney.blogspot.com/ Bu dinamik blogun devamıdır.Burası Türkiye yedekli olmakta fayda vardır.Herhalde anlatmak istediğimi anlamış olmalısınız.

      Sil
    2. Google Sites : https://sites.google.com/site/adnanguney59/

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim Adnan Bey, çok iyi anladım söylemek istediğinizi. Sayenizde içim rahat etti. Sağlıcakla kalın...

      Sil
    4. @Meltem Nesim Hanım içiniz rahat olsun.Sorun yaşadığınızda yazın lütfen.Birçok çözüm var merak etmeyin.Değerli yorum ve açıklamalarınız için ayrıca çok çok teşekkür ederim.Bir yorum gibi görülen bu yazımızı birçok kişi okuyarak rahtlayacaktır. Sizin gibi değerli arkadaşlar bu tür yazıları ile insanlığa yarar sağlamaktadır.Görüşmek üzere.

      Sil

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.