Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Gadgetler Nasıl Eklenip Kullanılır

Blogger’un gadget ekle seçeneklerini neden kullanırız ? Blogger gadget nasıl eklenir ? Blogger gadget İd nedir ? Blogger gadget nasıl kon...

...
Blogger’un gadget ekle seçeneklerini neden kullanırız ? Blogger gadget nasıl eklenir ? Blogger gadget İd nedir ? Blogger gadget nasıl konumlandırılır ? Blogger’un 2. ve  3. taraf uygulamaları nedir ? Yeni blog kullanıcıları için bilinmesi gerekenler konular. Blogger’un gadget ekle seçeneklerini bilmeyen yok gibidir. Ancak eski yazılarımı, gelişen teknolojik değişimler için güncelleme ve yeni blog kuran blog yazarı arkadaşların tasarım gadget ekleme konusunda yabancılık çekmemeleri için bu yazıyı yazmak istedim. Öncelikle Gadget’in ne olduğunu kendi ifadelerimle anlatmaya çalışıp, sonra kullanım aşamaları nelerdir onlara bakalım.
Gadget nedir ? : (wiki) Gadget, kelimesi tek başına kullanıldığında tam anlamını bulamayan bir kelime. Araçlar, ürünler, gibi anlam ifade eden gadget kelimesi yazılım sektöründe ve bilgisayar proğramları gibi çalışma alanında gerçek kelime ifadesini bulabilmektedir. Blogger tasarımında bulunan gadget seçenekleri belirli güvenlik filitrelerinden geçirildikten sonra bir yazılım proğramı formatında bizlere sunulan diğer benzer ismi ile eklentilerdir. Blogger yerleşim sekmesinde Gadget ekle seçeneği hazır paket bir proğramın çalıştırılmasını sağlayan kısımdır. Ekle seçeneği ile proğramın kurulumuna komut vermiş olursunuz. Bunun sonucunda web sitenize proğram kurularak çalışır duruma getirilir. Blogger gadget ekle seçeneklerinde 28 ad. Google’un onayladığı Gadget’ler vardır ve bunlar ilk sıralamada yer alır.
Diğer gadgetler seçeneği güvenliği 2. taraf dediğimiz gadgetlerden oluşur. 2. taraf gadget’lere en iyi örneği ; İzleyiciler gadget’i olarak verebiliriz. 3. taraf Gadget’ler daha fazla riskli olup pek kullanılmamaktadır. Ancak 3. taraf gadget seçeneklerinden binlerce mevcuttur. Google Gadget Labs için sınıfı geçenler 28 ad. olduğundan bu gadget’leri kullanmanızı öneririm.
Gadget ekle seçenekleri ile ilgili resmi aşağıda inceleyin.
Gadget ekle seçeneklerini neden kullanırız :
Blog’unuzun ilk kurulumunda boş bir ana sayfa ile karşılaşırız. Bu boş ana sayfanıza görsellik ve işlevsellik katmak için gadget ekle seçeneklerindeki proğramlardan beğendiklerimizi seçerek şablon kodlarımızın içine kurulmasını sağlarız. Kurulumun tam tersi olarak gadget’i kaldır dediğinizde proğram şablon kodlarından kaldırılır. Blog’unuza eklediğiniz gadget’ler Google sunucularında sizin hesabınız ile barındırılıp güvenliği sağlanır. Bu nedenle, blogger gadgetleri haricinde  3. taraf bir eklentiyi gadget olarak kurduğunuzda kurmuş olduğunuz eklentinin güvenilir ve sağlam olduğuna emin olmanız sizin lehinizedir. Gadget içindeki link gibi görülen bir kalıbın açılımını yaptığınızda nerde ise bir sayfalık bir kodlardan oluşur. Bu kodları ancak incelerseniz ve bilginiz varsa anlayabilirsiniz. Bu neden ile bilmediğiniz, güvenmediğiniz  her eklentiyi çok güzel diye eklemeyin. Bilinçsizce eklenen bir eklenti için profil hesabınız zarar görebilir. Blogger blog’unuz kapanabilir, spam’a girebilirsiniz.
Blogger gadget nasıl eklenir :
Blogger’un mevcut gadgetleri haricindeki eklentiler kodlardan oluşur. Bu kodların eklendiği yer gadget ekle seçenekleri içindeki Html/JavaScript kod editörüdür. Eklenti kodlarınızı bu seçenekten ekleyebilirsiniz.
Blogger gadget nasıl konumlandırılır :
Blogger gadgetlerini ana sayfa da sidebar (kenar çubuğu), Başlık kısmı (header) veya alt bağlantılar (footer) kısmında konumlandırmak için, gadgeti tutup sürükleyip bıraktıktan sonra blog’unuzu kaydetmeniz yeterlidir. Eklentiniz gadget’in bulunduğu yerde görülecektir.
Blogger gadget İd nedir :
Blog’unuza beğendiğiniz uygulamaları gadget olarak eklediğinizde, bazı eklentileri çalıştırabilmeniz için sizden İd ismi ister. Eklentiniz bu İd ismini girmeden çalışmaz. Blogger şablon kodlarıda bu İd ismi ile yapılandırılmıştır. Şablon → Html’yi düzenle → Widget’e atla ok işaretine tıkladığınızda blog’unuzda ne kadar İd isimli eklenti varsa görebilirsiniz. şimdi aşağıda verilen resimlerde İd isimleri ayrıca görebilirsiniz.
Blogger gadget  İd ismi açmış olduğunuz gadgetin tıpkı tarayıcı link penceresine bakar gibi başlık kısmındaki linkin en sonunda görülür.
Blogger gadget İd isminin görünümü.


Blogger şablon kodlarında Widet’e atla seçeneklerindeki İd isminin görünümü.
Blogger gadget eklentileri ve kullanımı hakkında anlaşılmayan yerler için yorum yazarak bilgi alabilirsiniz. Ayrıca, Gadgetler kategorisindeki yazılar

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.