Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

RSS Nedir?

RSS Web internet ortamında haber sağlayıcıları için yeni eklenen içeriğin kolayca takip edilebilmesini sağlayan web sayfa bildirim aracıd...

...
yahoo.com ana sayfam
RSS Web internet ortamında haber sağlayıcıları için yeni eklenen içeriğin kolayca takip edilebilmesini sağlayan web sayfa bildirim aracıdır. RSS’nin açılımı, (Rich Site Summary) 'dir. Birçok web internet yayıncılarının yazdıkları haber, makale, web günlükleri gibi içerikleri yayıncının iznine bağlı olarak RSS Feed formatı ile sitelere taşıyıp okuyucu kitlesinin güncel haber ve makalelerden haberdar olmasını sağlayan çok önemli bir araçtır. 

RSS Feed’in kullandığı dosya biçimleri .rss ve .xml'dir. Web site/blog gibi internet kullanıcıları RSS teknolojisini kullanarak sitelerine abone kaydı yapabildiği gibi sitelere abone de olabilir. RSS olarak sunulan içerik ayarları düzenlenerek, gönderilen içeriğin başlık ismi, tamamı veya özet görüntüsü sunulabilir. Günümüzde RSS teknolojisini kullanarak haber, makale gibi içerikleri sitesinde toplayarak kategorilere ayırıp çeşitli yazıları dizin şeklinde sunan siteler mevcuttur.
rss
Bir örnek ile açıklama yaparsak, hepimizin bildiği Bloglovin sitesi RSS teknoloji ile haber ve makaleleri toplayıp başlık, resim ve içerikten kısa bir özet sunan siteler arasında yer alır. Bu örneklerden biri de Dünya genelinde herkesin bildiği yahoo.com sitesidir. Yahoo sitesine kayıtlı iseniz ki önerilir, RSS beslemelerinizi yapılandırarak Dünya genelindeki haberlerden haberdar olabilir takip edebilirsiniz. 

Yukarıda gördüğünüz resim şahsımın kullandığı yahoo.com ‘ daki ana sayfamdır. Yine hepimizin Blog'larımızdan çok iyi bildiği ve kullandığı FeedBurner RSS Feed teknolojisi ile en iyi hizmet veren sitelerden biridir. Kullanıcıların takip ettikleri siteler her geçen gün korkunç şekilde artış gösteriyor. Web internetin büyümesi site ve blogların çoğalması ile birlikte beraberinde birçok zorlukları da getiriyor. En önemli zorluklardan biri de güncellemeleri takip etmekte yaşanan zorluklar. Ancak bu zorluklar kendi bünyesinde çare üreterek takip sistemi olan rss.xml (Extensible Markup Language) verileri okuyan yazım dilini ön plana çıkarıyor. Bu sistem kısaca internetten bilgi almayı kolaylaştırıyor.

Takip ettiğiniz bir çok site veya blog var her gün bunlara yeni bir yazı veya makale eklenmiş mi diye tek tek bakmakta zorlanıyor olabiliriz işte bu noktada RSS okuyucu programlar veya online servisler devreye giriyor.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.