Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Web Sitesi Nasıl Yapılır Neler Gereklidir |Bölüm 1|

Merhaba Arkadaşlar bu makalemizde sizlerin de kafasını kurcalayan ve bir türlü doğru yanıtları bulamayıp ertelediğiniz web site açma hayal...

...
Merhaba Arkadaşlar bu makalemizde sizlerin de kafasını kurcalayan ve bir türlü doğru yanıtları bulamayıp ertelediğiniz web site açma hayallerinizi tekrar gündeme getirecek bir yazı paylaşmak istiyoruz. Son yıllarda kişisel ya da ticari amaçlarla binlerce web sitesi açıldı. Gelişen teknoloji ile haberleşmenin ve iletişimin merkezi olan internet dünyasında web sitelerinin önemi de arttı. Artık her kuruluş ve kişi kendine ait internet adresine sahip olmak istiyor. fakat belli bir kuruluşa veya web tasarımcı altında çalışmaktan çekinmeniz gayet normal işte burada bu işi kendi kendimize nasıl yapabiliriz sorusu kulaklarımızı çınlatıyor.

Şimdi sizlere Adnan Bey ile bu işin ufak tiyolarını vereceğiz ve kendi sisteminizi emin adımlar ile kurma yolunda ilk adımı atabileceksiniz. İlk adım Domain adresinin alınması sonraki adım olan web site yapılışı aslında en mühim iş oluyor. Ancak kişiler bütçelerini zorlamamak için freelance çalışanlara ya da tasarım öğrencilerine yönleniyorlar. Web tasarımı yapmak kolay bir çalışma olarak görülüyor. Ancak projeler, kurulumdan yayın aşamasına kadar özel ilgi istiyor. Bu işin bukadar basit yapıldığını düşünebilirsiniz ama en önemli olgu alt yapıdır. Az önce dediğim gibi öncelikle bir domain yani telif hakkı sahibi olmalısınız bu okadar pahalı bir şey değil günümüzde domain telif hakkı satan firmalardan siteadınız.com gibi uzantıları 20-25 Tl gibi 1 yıllık olarak satın alma şansınız mevcut bu konu hakkında daha sonra detaylı bir yazı sizler için paylaşacağız. Kontrol edilebilir ve isteklerinize uygun siteye sahip olmak için referansı kuvvetli ajanslarla çalışmak gerekiyor. Web sitesi nasıl yapılır, izlenen süreçler nelerdir, firmanızın neler yapması gerekir gibi soruların cevabını alır ve hedeflerinize yöneleceğiniz tasarımlara kavuşursunuz. Ama bu yöntem çok pahalıdır yıllık 3000 Tl gibi rakamları gözden çıkarabilirsiniz. Bu yüzden ilk aşamada kendimizin neler yapabileceğine bakalım şimdi aşağıdaki 3 madde ile size hangi araç gereçlere ihtiyacımız oldugunu belirtelim.
1) Domain
2) Sunucu,sanal sunucu yada hosting hizmetleri
3) Yazılım

1-a) Domain Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şirketlerden domain alınırken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Bir kullanıcı hesabı oluşturmanızı sizden isterler. Her zaman hatırlayacağınız ve şifresini unutmayacağınız bir kullanıcı hesabı oluşturmanız gereklidir. Bu kullanıcı hesabı için vereceğiniz email’in doğru bir emal olması ve sürekli sizin yönetimizde olması şarttır. Ayrıca domaini alırken bu domainin hangi servedan yayın yapacağının ve bu servera ait DNS ayarının bilinmesi şarttır.

Özetlemek gerekirse bir domainin yönetimi için unutulmaması gereken bilgiler
1- Domainin alındığı yerde tanımlanana kullanıcı ismi ve şifresi
2- Bu kullanıcı hesabı için tanımlanan mail hesabı ve şifresi
3- DNS ayarı

Domain yönetimi için yukarda belirtilen kullanıcı ve şifreleri kaybederseniz domainin yayın yaptığı serverin değişmesi durumunda gerekli ayarları yapamazsınız. Ya da domainin süresi bittiğinde tekrar ödeme yapıp domain üzerindeki mülkiyetin devam etmesi için gerekli ödemeyi yapamazsınız. Her iki durumda da domaininizin internet yayını duracaktır. Ayrıca internet dünyasında revaçta olan ve popüler olmuş sitelerin domainlerini kapmak gibi bir eğilim vardır. Kaybedeceğiniz domainler için daha sonra binlerce dolar ödeyerek bir başkasından geri almak durumunda kalabilirsiniz.

2-b) Bu kısım çok önemli bir web sitesi yayımlamak için bir sunucuya ihtiyacımız olacak. Bunun için çok çeşitli yöntemler mevcut isterseniz ayda 10 20 TL gibi uygun fiyatlara hosting bulup web sitenizi barındırabilirsiniz. unutmamanız gerek tek şey piyasada hosting adı altında sınırsız paketler satılmaktadır bu paketlerin aslında sınırsız olmadıgını belirtmek istiyorum çoğu büyük firmanın sözleşme sayfasında ufak yazılar altında yazılmış %25 lik CPU kullanım limiti vardır ve 90 saniye boyunca siteniz sunucunun işlemcisini %25 üzerinde zorlarsa siteniz kapatılır ve ödediginiz paranın yanma ihtimali vardır bu yüzden bu konu biraz hassa bu yüzden 1 dolar 2 dolar 20 tl gibi fiyatlara alacagımız hosting hizmetlerinin sınırsız olmadıgını tekrar altını çizerek belirtmek istiyorum. bu paketler aslında web site yapmaya ilk öğrenenler için idealdir ama daha sonrasında siteniz hit almaya başladıgında işinize yaramayacaktır. ciddi bir çalışma yapmak için yıllık en az 100 eu yu gözden çıkartıp en azından bir VPS yada VDS hizmeti almanız gerekmektedir bu da zaten ciddi bir mevla değil 1 yıla indexlersek günlüğü 1 Tl nin altında kalıcak paralara çok güzel bir web siteniz oluyor tüm dünyaya yayın yapan bir web sitesi içinde bu fiyatlar gerçekten büyük değil bu yüzden işe yeni başlayan arkadaşlara hosting almalarını önerirken web sitesi hit alan ve biraz daha profesyonel işçilik yapacaklar için en azından bir VPS almalarını öneriyorum.

3-c) Bu adımda artık geriye web sitemizi kurmak kalıyor piyasada kullanabileceğiniz bir sürü ücretsiz tema script ve yazılım var tabiki bunlar ücretli yazılımlara nazaran biraz daha görsellikten uzak kalıyor zevkinize göre hazır bir sürü yazılım var bunlardan birini satın alabilirsiniz. yada kodlama biliyorsanız kendiniz yazabilirsiniz. Bu aşamada web programcısı sitenin tüm alt yapısının teknik gerekliliklerini gerçekleştiriyor, kodlamaları yaparak sitenin sayfalarını üst – sol – sağ veya alt menündeki başlıklara göre oluşturuyor. Web sitesinin kontrol panelini oluşturuyor ve ürün – resim – video – haber eklenebilir hale getiriyor. Şunuda belirtelim eğer hazır bir yazılım alırsanız yazalımı satan kişi bunu sizler için kurabilir ve size kullanım panelinin eğitimini verir bölece sizlere sadece girip sayfalarınızı düzenlemek kalıyor.

Yayına Açma ve Takip – 7/24 Çözüm İmkanı

Tüm aşamaların sonucunda site yayına sokulur. Ve olası sorunlara karşı düzenli olarak kontrolleri gerçekleştirilir. Güncelleme ve kampanya uygulamaları yapılır. Bu makalemizde basit olarak sizlere klasik bir web sitesi için hangi araç gerek ve malzemelere ihtiyacınız oldugunu anlatmak istedik yüzeysel olarak konu bu şekilde kısaca Domain sunucu ve yazılıma ihtiyacınız var bunları sağladıktan sonra gerisi çok basit sadece kurulum yapmanız gerekiyor. konu ile ilgili sormak istediklerinizi yorumlar kısmından sizler için cevaplamaktan memnuniyet duyarız eğer sizlerinde bu konu hakkında merakı varsa ve neler yapmanız gerektiğinizi bilmiyorsanız doğru sayfadasınız. Konunun devamında görüşmek dileklerimle umarım severek okumuşsunuzdur ve sizlere yardımcı olabilmişizdir . Bölüm 2 de biraz daha detaylı konular hakkında bilgi geçeceğiz. Bir sonraki konuda buluşmak üzere.
Yazar Hakkında :
Bu yazı +Fatih Korpe 
bey ile tarafımdan ortaklaşa değerli okurlarımızın web site kurulumun da önemli ve gereki konular hakkında bilgilendirilmek amaçlı hazırlanıp sizlere sunulmuştur. Çalışmalara birlikte devam ettiğimiz sevgili arkadaşıma ayrıca teşekkür ederim.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.