Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

İşletim Sistemi En İyi 64-Bit Yazılımlar

64-bit teknolojisiyle birlikte işletim sistemleri de performanslarını daha üst seviyelere çıkarmayı gaye edindi. Peki nedir bu 64-bit? Diğ...

...
64-bit teknolojisiyle birlikte işletim sistemleri de performanslarını daha üst seviyelere çıkarmayı gaye edindi. Peki nedir bu 64-bit? Diğer bildiğimiz uygulamaların 64-bit’ten farkı nedir? Kısaca bunların üzerinde duralım.64-bit mimarisi, işletim sistemleri ve işlemcilerin arasındaki veri akışını ve kapasitesinin daha yüksek olmasını sağlıyor. 64-bit mimarisi ile birlikte işlemci tarafında 16 milyar gigabyte'a yakın bir veriyolu adreslemesi elde edilebiliyor. Tahmin edersiniz ki, 32-bit mimarisinde bu sayı, 8 milyar civarında.

64-bit işlemci mimarisini destekleyen bir yapıda, 64-bit teknolojinin gereksinimleriyle donatılmış bir işletim sistemi kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Böyle bir durumda kullandığınız uygulamaların d a 64-bit teknolojisini desteklemesinde fayda var. Aksi halde performans artışı konusunda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Özetle, 64-bit mimaride üretilmiş bir işlemci kullanırken, 64-bit teknoloji destekleyen bir işletim sistemiyle birlikte, 64-bit uygulamalar kullanmanız, performans açısından sizleri oldukça tatmin edecektir.

Kullandığınız uygulamaların da bu teknolojiyi desteklemesi gerekiyor dedik. Peki piyasadaki uygulamaların hangileri 64-bit teknolojisinin avantajlarını sonuna kadar kullanıcılara sunuyor?

64-bit teknolojisiyle birlikte işletim sistemleri de performanslarını daha üst seviyelere çıkarmayı gaye edindi. Peki nedir bu 64-bit? Diğer bildiğimiz uygulamaların 64-bit’ten farkı nedir? Kısaca bunların üzerinde duralım.

7-Zip

Dosya sıkıştırma konusunda oldukça başarılı bir uygulama olan 7-Zip, sade arabirim kullanıyor olmanın avantajını, hemen her sıkıştırılmış dosya formatını destekleyen yapısıyla harmanlayınca ortaya son derece faideli bir yazılım çıkmış. Açık kaynak kodlu yapısıyla birlikte 7-Zip, GNU LGPL lisansına sahip. 7-Zip'in açık kaynak kodlu olmasının en büyük avantajı, işlemcide daha yalın bir kod dizilimiyle işlem görmesi. Dolayısıyla 64-bit teknolojisi, 64-bit mimarisiyle oldukça içli dışlı. Bu da yazılımın performansına yansıyor. GB mertebesindeki yazılımlarda bile oldukça başarılı bir performans görmek mükün.

Ad-Aware

Zararlı yazılımlardan korunmak için tercih edebileceğiniz en iyi ücretsiz anti-malware yazılımlarından biri olan Ad-Aware, 64-bit teknolojisini kullanmayı tercih edenlerden. 64-bit ile birlikte daha fazla ve hızlı veriyolu adreslenmesi ve akışı sağlanıyor demiştik. Bu hızlanmayı dosya tarama konusunda oldukça iyi uyarlayan Ad-Aware, böylece kullanıcıya da hatrı sayılır hızda bir performans sunuyor.

Windows 7

64-bit yazılımlardan bahsederken, bir işletim sisteminden bahsetmezsek olmazdı. Windows 7'nin 64-bit versiyonu kelimenin tam anlamıyla bir performans canavarı. Zira yeni işletim sisteminin çekirdeğinin, 64-bit mimarisine olan entegrasyonu, yazılımın 64-bit versiyonunu adeta uçurmuş. Sadece çok iyi kaynak kulanmakla kalmıyor, çoklu çekirdek desteği ile birlikte güç tüketimi konusunda da başarılı bir çizgiye sahip oluyor. Windows Vista'nın 64-bit versiyonu ile Windows 7'nin 64-bit versiyonu arasındaki bu fark ise şüphesiz ki, 64-bit mimarisinin bir başarısı denilebilir.

ATI Catalsyt

ATI imzalı ekran kartlarınının kontrol paneli uygulaması olan ATI Catalyst Control Center, 64-bit sürümü ile birlikte kullanıcılarına, oldukça sıkı bir optimizasyon ve performans takip-ayar fırsatı sunuyor. Ekran kartlarının işlemcileri olan GPU'ların 64-bit mimarisine olan yakınlığından faydalanan ATI, bu konuda bünyesinde barındığı AMD'nin işlemci teknolojisi konusundaki bilgilerinden sonuna kadar yararlanmış. Diğer bir deyişle; işlemci piyasasında hatrı sayılır bir yere sahip olan AMD, sahibi olduğu ATI'nin, 64-bit mimarisine ve teknolojisine yakın olmasını sağlayarak, müşterilerine büyük bir avantaj sunuyor.

Avira Antivir

Yine bir zararlı yazılım koruması ile birlikteyiz. Bu seferki anti-malware değil, antivirus yazılımı olan Avira Antivir'in 9. ve ücretsiz olan versiyonu. Avira Antivir, 64-bit teknolojisini kullanıcılarıyla buluşturarak, sistem güvenliği açısından ipleri eline almayı amaçlıyor ve kullanıcılara adeta; "Performans konusunu dert etmeyin" diyor.

Firefox

İnternet tarayıcı piyasasında yaşanan rekabetin had safhada olduğu bu dönemde, 64-bit teknolojisinin avantajlarını gören tarayıcılar, rakiplerine nazaran bir adım öne çıkmayı başarıyor. Firefox da bu konuda oldukça başarılı diyebiliriz. 32-bit sistemlerde deneyimlenen Firefox'un durduk yere çökme sorunu gibi sorunlara, tarayıcının 64-bit versiyonunda rastlamak pek mümkün değil. İşlemciyi yormayan yapısıyla birlikte Firefox, bu alanda en iyiler listesine girmeye hak kazanıyor.

Gimp

Açık kaynak kodlu Gimp, açık kaynak kod dünyasının 64-bit avantajlarını sonuna kadar kullanan bir diğer GNU lisanslı yazılım. Grafik tasarım ve fotoğraf düzenleme yazılımları arasında Photoshop'a karşı en ciddi rakip olarak gösterilen Gimp'in 64-bit versiyonu, karmaşık işlemlerin ve manipülasyonların altından başarıyla kalkıyor. Çözünürlüğü bir hayli yüksek görsellerde, karmaşık piksel bozdurucu işlemlerin 32-bit sistemlerde sistemi ne kadar yorduğunu, deneyimleyen bilir. Dolayısıyla Gimp'in bu avantajı varken, kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında : Bu yazı networkdizayn.com site yönetim ve yazarı Fatik Körpe bey tarafından yazılmıştır. 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.