Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Cloudflare Nedir ? Nasıl Kurulur ?

Bu yazımda sizlere Çok sevdiğim abim Adnan Güney 'in sitesini hızlandırmak için uyguladığımız CDN sisteminden bahsetmek istiyorum. ...

...

Bu yazımda sizlere Çok sevdiğim abim Adnan Güney'in sitesini hızlandırmak için uyguladığımız CDN sisteminden bahsetmek istiyorum. Sistem aslında uzun yıllardır kullanılıyor fakat Çok yüksek aylık fiyatlar ile satıldığından üst düzey paketleri kullanıp test etmek biraz zor. Bizler aylık 20 dolarlık paketi test ettik ve çok başarıl bulduğumuzdan ötürü sizlerle bu bilgiyi paylaşmak istedik. Şimdi sizlere “Cloudflare nedir ve kurulumu nasıl yapılır?” onu anlatacağım. Yazımı baştan sona okuduğunuzda Cloudflare hizmetinin ne kadar gerekli olduğunu anlayacaksınız ve eminim bu hizmeti hemen sitenize uygulamak isteyeceksiniz.

CLOUDFLARE NEDİR?

Cloudflare bir CDN (İçerik dağıtım ağı) hizmetidir. Bu hizmet internet siteniz ve sitenize gelen ziyaretçiler arasında bir proxy görevi üstlenir.

NEDEN CLOUDFLARE KULLANMALIYIM?

Cloudflare kullanmanız için bir çok neden var. Bunlardan başlıcaları;

GELİŞMİŞ CDN

İçerik dağıtım ağı sayesinde internet sitenize ait olan bir çok dosya CDN sunucularında barındırılmakta ve sitenize gelen ziyaretçiler bu dosyaları kendilerine en yakın sunucularından çekmektedir. Bu sayede hem sitenizin yükleme hızınız artıyor hem de trafik kullanımınız azalıyor.

GÜVENLİK

Cloudflare güvenliği oldukça sıkı tutuyor. Spam ve Karaliste IP adreslerini tespit edip sitenize gelen saldırıları büyük oranda azaltıyor. Premium paketlerinde DDOS saldırılara karşı ayrı bir hizmet de yer almakta ama fiyatı da oldukça yüksek. Güvenlik konusunda hoşuma giden diğer bir Cloudflare özelliği ise güvenliğinizi kontrol panelinden istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz. Eğer siteniz saldırı altındaysa, güvenlik seviyesini yukarı çıkarabilir ve neredeyse gelen tüm zararlı kullanıcılara engel olabilirsiniz.

DOSYA OPTİMİZASYONU

Bu işlem sayesinde sitenizde yer alan CSS ve Java dosyaları en verimli hale getirilir . Ayrıca Cloudflare bu görevi üstlenirken diğer site eklentilerinizle çakışmaz.

KONTROL PANELİ

Sitenize kaç kişi girmiş, bu kişilerden kaçı normal ve kaçı zararlı kullanıcı gibi istatistikleri bu panelde görebilirsiniz. Ayrıca Cache sistemi ile CSS, Java Script gibi optimize edilmiş dosyalar sayesinde ne kadar trafik aktarımından kar  ettiğinizi de görebilirsiniz.

CLOUDFLARE’E NASIL KAYIT OLURUM?

Cloudflare’e kayıt olmak için şu adrese gidiniz: https://tr.cloudflare.com/sign-up

SİTE EKLEME İŞLEMİ

cloudflare-kayit

Kayıt işlemini tamamladıktan sonra karşınıza böyle bir arayüz çıkacak. Resimdeki gibi site ekleme işlemini tamamlayıp, sitenizi Cloudflare tarafından analize sunabilirsiniz.

ANALİZ VE SİTE KURULUMU

Cloudflare-dns-1
Yukarıdaki adımı tamamladıktan sonra Cloudflare analiz işlemi başlayacaktır. Bu işlem 60 saniye sürmektedir. İşlem bittikten sonra siteniz kurulum aşamasına yönlendirilecektir.
Cloudflare-kurulum-2
 Bir sonraki adımda Cloudflare sizden bazı kayıt ayarlarınızı değiştirmenizi isteyecektir. Ben kendi sitemde bu ayarlardan hiçbirini değiştirmedim. Size de aynısını yapmanızı tavsiye ediyorum. Konu ile alakalı aşağıdaki resme göz atın.

PAKET, OPTİMİZASYON VE GÜVENLİK AYARLARI

Son aşamaya doğru yaklaşırken karşımıza Cloudflare’in bize sunduğu paket ve güvenlik ayarları çıkmakta. Eğer çok az ziyaretçisi olan bir siteye sahipseniz ücretsiz planlar işinizi görür. Fakat kullanıcı sayınız çok fazla ve bazı durumlarda da saldırılarla karşılaşıyorsanız. Diğer ücretli paketleri de gözden geçirmenizde fayda var.

ÜCRETSİZ PAKET 0$/AY

 Hızlı site performansı  Trafik limiti yok  Sunucu ve trafik kullanımı azalır  Hacker ve spamcılara karşı önlem alır
 
Yapılan yeniliklerle Cloudlflare ücretsiz pakete SSL desteği gelmiştir.

PRO PAKET 20$/AY

 Yukarıdaki özelliklerin hepsi  Tam teşkilat firewall uygulaması  Otomatik SSL desteği  Anlık site analizi

BUSİNESS PAKET 200$/AY

 Yukarıdaki özelliklerin hepsi  %100 uptime garantisi  Düzenlenmiş hata sayfaları  Ddos saldırılara karşı gelişmiş koruma  Düzenlenmiş hata sayfaları  SSL sertifika desteği Bu özellikleri göz önünde bulundurarak paket seçiminizi gerçekleştirebilirsiniz. Biz şimdilik ücretsiz paketle yolumuza devam edelim. Tabi yüksek hit alan ve saldırıya uğrayan arkadaşlarımız varsa, onlar mutlaka daha fazla güvenliğe sahip olan paketleri gözden geçirebilirler.

SADECE CDN OPTİMİZASYONU

Bu özellik sitemizdeki sabit ve dinamik dosyaları otomatik olarak belirler. Belirlenen veriler Gzip sistemi ile küçültülür ve bazıları dünya ağına yayılmış sunuculara aktarılır. Aktarılan veriler de son olarak rota sistemi ile ziyaretçilere en kısa yoldan sunulur.

CDN + BASİT OPTİMİZASYON

Yukarıdaki özelliklerin hepsi bu sistem için de geçerlidir. Ayrıca bu sistemde sitenize ait olan bazı önemli dosyalar(HTML, JavaScritp ve CSS) otomatik olarak küçültülür. Bekleme süreniz daha fazla çerez sistemi kullanılsın diye uzatılır.

CDN + FULL OPTİMİZASYON

Yukarıdaki tüm özellikler bu sistemde de yer almakta. Bunlara artı olarak özel bir hizmet olan Rocket Loader da aktif hale gelir. Resimleriniz optimize edilir ve mobil düzenlemeleri ile internet siteniz telefon tarayıcılarında daha hızlı açılır. Bekleme süreniz basit optimizasyona göre daha da artar. Böylece çerez sisteminden daha fazla yararlanılır.

GÜVENLİK AYARLARI

Güvenlik ayarları konusunda detaya girmek istemiyorum. Burada sadece “Low”u seçin. Eğer saldırı altındaysanız güvenlik gücünüzü “Medium” ya da “High” olarak değiştirebilirsiniz.  

NAME SERVER DEĞİŞİMİ

cloudflare-name-server2
Son aşamada, analiz sonrasında Cloudflare tarafından alınan sunucu bilgilerimizi değiştirmeniz gerekmekte. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi, sol tarafta sitemize ait “Name Server”lar bulunmakta ve sağ tarafta ise bu bilgileri değiştireceğimiz yeni veriler mevcut. Domain firmanıza giriş yaparak bu bilgileri değiştirin ve kaydedin. Değişim işlemi biter bitmez Cloudflare’den yararlanmanız söz konusu değil. Sistemin tam anlamıyla oturması için 24 saat kadar beklemeniz gerekmekte.

SONUÇ

Gün geçtikçe önemi artan CDN hizmetlerinden biri olan Cloudflare’in ne olduğunu ve kurulumunun nasıl yapıldığını anlatmaya çalıştık Eğer sizler de site güvenliğinize önem veriyor, trafik kullanımınızı azaltırken bir yandan da optimize edilmiş sitenizde kullanıcılarınıza hızlı bir hizmet sunmak istiyorsanız, Cloudflare’i kesinlikle kullanın. Küçük bir blog sahibiyseniz ücretsiz paket size yeter de artar bile ama ciddi anlamda trafik akışına sahip olan bir internet siteniz varsa ve bu site bazı kişiler tarafından sürekli saldırıya uğruyorsa, Ddos güvenlik korumasına sahip olan “Business paketi” deneyebilirsiniz. Bizleri desteklemek için bu yazımızı sosyal ağlarda paylaşarak destek olabilirsiniz.  Sonraki makalemizde görüşmek üzere....   Ne Yoksa Siz de Cloudflare kullanıyor musunuz? Lütfen tecrübelerinizi bizimle paylaşın. Yorumlarınız ile Diğer insalara yol gösterin.... 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.