Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Wget Nedir Wget Komutları Nelerdir?

Wget Nedir ? Gnu Wget (veya sadece Wget, eskiden Geturl), içerik web sunucularında kullanılır ve gnu Projesi’nin bir parçası bir bilgisa...

...

Wget Nedir ?

Gnu Wget (veya sadece Wget, eskiden Geturl), içerik web sunucularında kullanılır ve gnu Projesi’nin bir parçası bir bilgisayar programıdır. Onun adı World Wide Web’den türetilmiştir ve adını bu isimlerden almıştır. Via http, https, bağlantılarının ve ftp protokollerinin indirilmesini desteklemektedir.

wget, Linux/UNIX komut satırı dosya indirme aracıdır. wget; non-interactive*, Web üzerinden dosyaları indirebileceğiniz ücretsiz bir araçtır. (*non-interactive: sisteme kullanıcı girişi yapılmamış bile olsa arka planda çalışabilir) HTTP, HTTPS ve FTP destekler.

Özellikleri :

Yinelemeli indirme, dönüşüm yerel html, proxy desteği ve çok daha fazlasını çevrimdışı görüntülemek için bağlantılar içerir. Unix kullanıcıları ve dağıtımları arasındaki geniş kullanımı ile en büyük gnu/Linux tabanlı dağıtımlar arasında popülerlik patlaması yapmıştır ve 1996 yılında ortaya çıkmıştır.
Wget herhangi bir Unix sistem üzerine kolayca yüklenebilir ve birçok ortama taşınabilir C’de yazılmış Microsoft Windows, Mac os x, OpenVMS, MorphOS dâhil yada AmigaOS.GNU wget, Linux altıdaki internetten dosya veya dizin indirmek için kullanılan çok pratik bir araçtır WGET’deki birçok parametre sayesinde hertürlü indirme yöntemini uygulamak mümkündür. Yukarıda wget nedir anlatmaya çalıştık. Şimdi de wget nasıl kullanılır inceleyelim.

Test 1: Tekil Dosyayı İndirme

wget http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso

Yukarıda wget dosyalinki şeklinde kulandığımız komut ile linkteki dosyayı indirmiş olduk. wget’in en basit kullanımı bu.

Test 2: Yarıda Kalan İndirme İşlemlerini Devam Ettirme

İnternetiniz kesilebilir. İndirme işlemi yarıda kalmıştır. “-c” seçeneğini wget’e ekleyerek yarıda kalan indirme işlemini devam ettirebiliriz.wget -c http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso

Test 3: İndirme Hızını Sınırlama

wget’i tek başına kullandığınızda tüm internetinizi sömürecektir. Bu da indirme işlemi bitene kadar interneti kullanmanızı zora sokabilir. “—limit-rate” seçeneğini kullanarak indirme işlemini belli bir hızda gerçekleştirebilirsiniz.wget —limit-rate=100k http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04.5-desktop-i386.iso

Test 4: Birden Fazla Linki Tek Komutta İndirme

Birden fazla link var ve tek tek uğraşmak istemiyorsanız “-i” seçeneği yardımcı olacaktır.

Öncelikle bir metin belgesine alt alta gelecek şekilde linkleri sıralayın. Belgenin ismini de indirilecekler.txt yapalım. (Siz başka isimler verebilirsiniz.) wget -i indirilecekler.txt

Test 5: Bir İnternet Sitesini (Yerelden Görüntülemek İçin) İndirme

Öncelikle Ev dizininde siteadi şeklinde bir dizin oluşturun. Aşağıdaki komutta verilen koyu yerleri size göre değiştirin.wget —mirror -p —convert-links -P ./siteadi sitelinki

Yukarıdaki komuta “—reject=png” seçeneğini ekleyerek .png uzantısına sahip resimleri indirmemiş olursunuz. png yerine başka uzantıları ekleyebilirsiniz.

Test 6: Şifre Korumalı Sitelerden Dosya İndirme

wget —ftp-user=kullanıcıadı —ftp-password=şifre indirilecek dosya linki

Yukarıda komut ile bir FTP sitesinden kullanıcı adı ve şifreye sahipsek dosyaları indirebiliriz. (Komutta verilen koyu yerleri size göre değiştirin.)

Evet arkadaşlar Wget nedir nasıl komutlarını kullanırız bu makalemizde sizlere kısaca göstermeye çalıştık. Konu derin olduğun olduğu için takıldığınız konular hakkında yazı altına yorum yazarak bizden gerekli yardımı alabilirsiniz.

Yazar Hakkında : Bu yazı networkdizayn.com tarafından yazılmıştır. 

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.