Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

AMP' ile Mobilden Haberlere Hızlı Erişim Dönemi Türkiye de Başlıyor

Gifthub ’da 7.000’den fazla geliştiricinin çalıştığı açık kaynak  AMP  girişimi olan  Accelerated Mobile Pages-AMP  projesi de artık  Tü...

...

Gifthub’da 7.000’den fazla geliştiricinin çalıştığı açık kaynak AMP girişimi olan Accelerated Mobile Pages-AMP projesi de artık Türkiye de başlıyor. Çağımızın hız ve güvenlik  teknolojisi olan AMP projesi Googel’un önderliğinde Akıllı telefon ve tabletlere taşınarak kullanıcıların hizmetine sunulmaya hazırlanıyor. Dünya genelinde Mobil Web kullanıclarının yogun olarak artması sonucu Mobil Web’in daha hızlı çalışma teknolojini de beraberinde getiriyor. Yayıncıların da okur kitlelerine ulaşması dolayısı ile reklamlardan daha fazla gelir sağlaması için Web sitelerini Mobil ve AMP uyumlu duruma getirmesi kaçınılmaz oluyor.


Web mobil uyumlu olmayan, yüklenmesi uzun süren her sayfa, okuyucunun reklam ya da abonelik yoluyla Web site sahibinin gelir elde etme fırsatını yok ediyor. Web mobil site içeriğinin hızlı yüklenmemesi durumunda sadece üç saniye beklediğinde okuyucular web sitelerini terk ediyor. Üç saniye içinde açılmayan web site sahiplerinin böyle bir durumu yaşamak istemediklerini biliyoruz.

Bilgiye erişim ve hız, Google’ın misyonunda yer alan bir düşünce olduğunu düşünürsek, konunun önemini daha iyi anlamamız mümkün. Mobil web hız konusuna önem veren birçok girişimci açık kaynak AMP projesine katgı sağlayarak daha hızlı açılan web site kaynakları üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Bu deneyimlerinin sonucu olarakta artık AMP projesi de Türkiye de başlamış oluyor.

Türkiye de Google’da mobil bir cihaz ile arama yaptığınızda, AMP kullanılarak tasarlanan sayfalar, arama sonuçlarında “Öne Çıkan Haberler” bölümünde yer alarak  okumaya çalışılan bilgiye yüksek bir hızla erişebileceksiniz.

Üstelik yüklenmesi için uzun uzun beklemeden veya okurken sağa sola atlamadan haberi kolayca yukarı-aşağı kaydırabileceksiniz. Sayfayı kaydırarak AMP haberlerinin birinden diğerine kolayca geçiş yapalabileceksiniz.

İster Android ister başka platform olsun AMP ile web’de gezmek, muhteşem bir deneyim sağlıyor. AMP ile hazırlanan web sayfaları ,diğer sayfalara göre ortalama 4 kat daha hızlı yüklenip, on kat daha az veri kullanıyor. Ancak halen açık kaynaklı AMP Projesi için yapılması gereken daha çok fazla yol var.

AMP açık kaynaklı bir proje olduğundan günlük yayın ve haber kuruluşlarından en küçük bloglara ve yerel gazetelere kadar isteyen herkes kolayca kullanarak kendi AMP sayfalarını düzenleyebiliyor. Burada bir konuya değinmeden geçemeyeceğim.
Yukarı da “en küçük bloglara” kadar kelime öbeğinin altını çizmek istiyorum. Hızlı Web Mobil ve AMP projesi bu kadar önemli ise, neden istemci tarafında bulunan Blogger için bir eklenti yapılmıyor?

Maalesef Blogger kullanıcıları için henüz AMP proje uygulaması çalışmıyor ve bu düşünce bugün için halen devam ediyor. Bu durum şu anlama geliyor. Blogger kullanıcıları AMP uygulamasını kullanamadıkları için Google arama sonuçlarında büyük bir okuyucu ve gelir kaybı yaşayacaklar.

Biraz dikkat ederseniz okuyucu sayısındaki ve Adsense gelirlerindeki düşüşleri gözlemleyebilirsiniz. Oysa, WordPress web site kullanan birçok adminin bildiği gibi, WordPress sitesinde Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) eklentisi sırf bu amaca hizmet vermekte. Blogger da neden olmasın? Sizde konu hakkında düşüncelerinizi yazarak tartışma ortamı yaratabilirsiniz.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.