Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Facebook'da virüs alarmı! Yeni video virüsüne dikkat!

Facebook virüsleri genellikle çok basit yöntemler ile sosyal medya sitelerinde yayılır. Yayılım sürecinde çoğu zaman kullanıcı bir paylaş...

...
Facebook virüsleri genellikle çok basit yöntemler ile sosyal medya sitelerinde yayılır. Yayılım sürecinde çoğu zaman kullanıcı bir paylaşım yapar, ancak aslında bu paylaşımı virüsler yapmaktadır. Paylaşımı yapan kullanıcının arkadaşları, arkadaşına güvenmesi nedeniyle bu paylaşımda yer alan link ve bağlantıya tıklar. Tıklama sonucunda Facebook virüsü bir başka kişiye daha geçmiş olur. Bu döngü sosyal medyada çok hızlı bir şekilde yayılır ve “viral facebook virüsü” olarak anlandırılabilecek bir durum ortaya çıkar.

Peki bu tip virüsler nasıl yayılıyor? Facebook üzerinde ilginizi çekebilecek bir video görürsünüz izlemek için tıkladığınızda yeni bir sayfa açılır siz bu esnada başka bir sitenin sayfasına bağlanmış olursunuz ama sayfa linkini incelemek o an aklınıza gelmeye bilir renk ve site tasarımı ile aynı facebook stilinde bir sayfada bulursunuz kendinizi. 


Video içerisinde size izleme bağlantısını doğrulamak yada 18 yaş üzerinde olduğunuzu teyit etmenizi isteyen bir onay penceresi çıkar buna tıkladığınız anda sisteminize virüs bulaşmış demektir. O an itibarı ile bir şey anlamanız mümkün değil hesabınıza ait şifreler yazışmalar aklınıza gelebilecek her türlü senaryo üretebilirsiniz.

Peki bu virüsler neden bulaştırılıyor amaç nedir ?

Aslında bunun tek bir sebebi yok bildiğiniz gibi virüs bulaşan pc ler birer zombi olarak kullanılabilir. Zombi bilgisayar, üçüncü tarafların denetimini ele geçirdiği bilgisayarı tanımlamakta kullanılan bir terim. Bu ele geçirme işi ise genellikle zaralılar yoluyla yapılmaktadır. Bilgisayarınızın "zombi" hale gelmesi, onun bir veya daha çok kişi tarafından sizin haberiniz olmadan kontrol edilmesi, örneğin istenmeyen e-postaların gönderilmesi veya internetteki diğer PC'lere saldırılar düzenlenmesi anlamına geliyor.

Saldırılar nasıl mı düzenleniyor şöyle düşünelim elimizde Bir milyon zombi bilgisayar var ve aynı anda bir internet sitesine bu online bilgisayarların girmesini sağlıy0ruz; Sanırım o web sitesi çalışma yeteneğini kaybederdi değil mi?

Evet hedef web siteleri bu şekilde saldırılara uğruyor yada kesintileri istenilen saatlerde yaparak bazı insanlar amaçlarına ulaşıp çok daha büyük planlarını gerçekleştirebiliyor hemde bizim sayemizde...

Şunu unutmayın zombi pc ler profesyonel insanlar tarafından yönetiliyorsa kullanıcı makinesinde virüs olduğunu dahi hissetmeyecektir. Sosyal medya ağları üzerinden yayılan bu partikül virüsleri küçümsemeyin bilmediğiniz linkleri tıklamak başınızı belaya sokabilir. 


Çoğu durumda "zombi" olmak, bir hacker'ın hedefi olduğunuz anlamına gelmez. Zararlı içeren bir bağlantıya tıklamış olmak veya virüslü bir e-postayı çalıştırmak, PC'nizin zombiye dönüşmesi için yeterli olabilir.

Facebook Virüsünden Nasıl Kurtulabiliriz?

Bu kısımda eğer virüs bilgisayarınıza bulaştıysa neler yapılması gerektiğine değineceğiz. Bazı durumlarda farklı yöntemlerin de denenmesi gerektiğinden dolayı, bu kısımda olabildiğince farklı yönteme yer vereceğiz.

1. YÖNTEM

– Başlat tuşuna basarak alt kısımdaki arama bölümüne regedit yazın

– Regedit’i açtıktan sonra açılan kayıt defterinden, Hkey_local_machine-software > policies > google > chrome > seçeneğini takip edin.

– Burada “asdadsfclbonhleeank” gibi karmaşık isme sahip bir dosya olacaktır.

– Bu dosyayı silerek web tarayıcınızı baştan başlatın. Virüs temizlenmiş olacaktır.

2. YÖNTEM EN GEÇERLİ YÖNTEM

Bilgisayarınızdan System Restore yani Sistem Geri Yükleme yapmalısınız. Bu şekilde büyük ihtimalle sorununuzu çözeceksiniz. Bunu nasıl yapmanız gerektiğini bir alt kısımda bulabilirsiniz.

Sistem Geri Yükleme’yi kullanmak için

Geri Yükleme‘yi başlatmadan önce tüm açık dosyaları kaydedin ve bütün programları kapatın. Sistem Geri Yükleme bilgisayarınızı yeniden başlatır.
Başlat düğmesine tıklatarak Sistem Geri Yükleme‘yi açın. Arama kutusuna Sistem Geri Yükleme yazın, ardından arama sonuçları listesinde Sistem Geri Yükleme‘yi tıklatın. Yönetici parolası veya onay istenirse parolayı yazın veya onay verin.
Bir geri yükleme noktası seçmek ve bilgisayarınızı geri yüklemek için sihirbaz içerisindeki adımları takip edin. Daha fazla bilgi için “Sistem Geri Yükleme: sık sorulan sorular” kısmına bakınız.

Aslına bakarsanız sanal ortamların bunca sıkıntısından kendinizi korumak adına güzel bir Antivirüs kullanmanız fena olmayacaktır... Umarım makalemiz faydalı olmuştur sizinde benzer sorunlarınız varsa ve diğer insanları bilinçlendirmek istiyorsanız yazı altında bulunan yorum kısmından bizlere deneyimlerinizi ve sorunlarınızı yazabilir konuyu genişletebilirsiniz.

Yazar Hakkında : Bu yazı networkdizayn.com tarafından düzenlenmiştir.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.