Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

2018 Ocak ayı SSK Bağ-Kur emekli zamlı maaşları ne kadar e-devlet turkiye.gov.tr'de

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile 2 milyon memur emeklisi ve 3 milyon memurun beklediği zaman geldi. Ocak zamları, yarından it...

...

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile 2 milyon memur emeklisi ve 3 milyon memurun beklediği zaman geldi. Ocak zamları, yarından itibaren hesaplara yatıyor. Yarın memurlar maaşlarını alırken emekliler, ayın 29'una kadar yeni maaşlarına kavuşacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. 


2017'nın ikinci yarısında enflasyon yüzde 5.69 olarak gerçekleşti. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 5.69 oldu. Bu ayın 3'ünde zam oranlarını öğrenen emekliler, önümüzdeki haftadan itibaren de buna göre hesaplanan yeni maaşlarını almaya başlayacak. Aralık ayında tüketici enflasyonu yüzde 0.69 olarak açıklanınca, memur ve emeklilerine enflasyon zammı hakkı doğdu. Memur ve memur emeklileri, Ocak ayında yüzde 1.66 enflasyon zammı aldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları, geçmiş 6 aylık dönemde oluşan enflasyona göre belirleniyor.

Emeklilerin ve memurların zamlı maaşları önümüzdeki hafta bankalara yatırılıyor. Memurlar yarın zamlı maaşlarını alacak. Emekliler ise sırayla paralarına kavuşacak. Yeni maaş miktarları da ‘e-devlet’e yüklendi. Emekliler, maaş ödeme günlerinde zamlı paralarına kavuşacak. Memur emeklileri ise bu ayın içinde açıklanacak takvime göre zam farklarını hesaplarında görecek. Memurlar ise yarından itibaren yeni maaşlarını hesaplarından çekebilecek. Öte yandan emeklilerin zamlı maaş miktarları ve ek ödeme rakamları e-devlet sistemine yüklendi. SGK hesaplamaları yaparak emeklilerin yeni maaşlarını böyşlece kendilerine duyurmuş oldu. E-devlet sistemine giren emekliler "Emekli aylık bilgisi" bölümünden bu ay alacakları yeni maaşlarını görebilecek. Memurlar da Maliye Bakanlığı'nın sitesinden bilgilerini girerek yeni maaşlarını öğrenebiliyor. Tüm emeklilerin maaşlarına her ay ek ödeme (vergi iadesi) ilave ediliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşın yüzde 4'ü oranında ek ödeme alıyor. Bu ay maaşlar arttığı için emeklilerin aldığı ek ödeme de yükseldi. Aralık ayında çıplak maaşı 2000 lira olan bir emekli 80 lira da ek ödeme alıyordu. Yeni zamla birlikte bu emeklinin çıplak maaşı 2.113,80 liraya ek ödemesi de 84,55 liraya yükseldi. Bu emeklimizin bankaya yatan 2.080 lira maaşı da 2.198,35 liraya çıktı.

SSK Bağ-Kur emekli zamlı maaşları için, E-devlet sistemine linki kopyalayın tarayıcı yeni sekmede açıp, giriş yapın; https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/


E-DEVLET'E YÜKLENDİ

Emekliler, maaş ödeme günlerinde zamlı paralarına kavuşacak. Memur emeklileri ise bu ayın içinde açıklanacak takvime göre zam farklarını hesaplarında görecek. Memurlar ise yarından itibaren yeni maaşlarını hesaplarından çekebilecek. Öte yandan emeklilerin zamlı maaş miktarları ve ek ödeme rakamları e-devlet sistemine yüklendi. SGK hesaplamaları yaparak emeklilerin yeni maaşlarını böyşlece kendilerine duyurmuş oldu. E-devlet sistemine giren emekliler "Emekli aylık bilgisi" bölümünden bu ay alacakları yeni maaşlarını görebilecek. Memurlar da Maliye Bakanlığı'nın sitesinden bilgilerini girerek yeni maaşlarını öğrenebiliyor.

EK ÖDEMELER ARTTI

Tüm emeklilerin maaşlarına her ay ek ödeme (vergi iadesi) ilave ediliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşın yüzde 4'ü oranında ek ödeme alıyor. Bu ay maaşlar arttığı için emeklilerin aldığı ek ödeme de yükseldi. Aralık ayında çıplak maaşı 2000 lira olan bir emekli 80 lira da ek ödeme alıyordu. Yeni zamla birlikte bu emeklinin çıplak maaşı 2.113,80 liraya ek ödemesi de 84,55 liraya yükseldi. Bu emeklimizin bankaya yatan 2.080 lira maaşı da 2.198,35 liraya çıktı.

ENFLASYON ZAMMI SONRASI YENİ MAAŞLAR NE KADAR OLDU?

Aralık ayında tüketici enflasyonu yüzde 0.69 olarak açıklanınca, memur ve emeklilerine enflasyon zammı hakkı doğdu. Memur ve memur emeklileri, Ocak ayında yüzde 1.66 enflasyon zammı aldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları, geçmiş 6 aylık dönemde oluşan enflasyona göre belirleniyor. Buna göre işçi emeklileri, yeni yılın ilk altı ayı için yüzde 5.66 oranında zam alacak. En düşük memur maaşı zam sonrasında 2 bin 875 liraya yükselecek. En düşük memur emekli aylığı 1977 lira olacak. En düşük SSK emekli aylığı 1569 liraya çıkacak. En düşük esnaf Bağ-Kur emekli aylığı da 1405 lira olacak.

YENİ EMEKLİ MAAŞ DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Yanlış hesap yapıldığı için emekli aylığı kesilen ve borç çıkarılanlar için yeni düzenleme yapıldı. Buna göre artık aylık kesilmeyerek eksik günler için borçlanma, destek priminin dikkate alınması, bunlar söz konusu değilse isteğe bağlı sigorta ile eksik prim tamamlanacak. Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek

Gazete Habertürk'ten Tahsin Akça ve Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde binlerce emekliyi ilgilendiren düzenleme yaptı. Bazı emekliler, kendi hatalarından kaynaklanmadığı halde, emeklilik işlemlerinin yanlış yapıldığı veya hesaplamanın yanlış olduğu sonradan tespit edildiğinde büyük mağduriyetler yaşıyor.

Bu kişilerin emekli aylıkları kesildiği gibi 5 yıla kadar olan almış oldukları emekli aylıklarını geriye dönük olarak faiziyle iade etmeleri isteniyor. Bunlara yeniden emekli aylığı bağlanabilmesi için eksik prim günlerini tamamlamaları gerekiyor. Hatanın iki yıl sonra fark edilmesi durumunda 24 aylık emekli aylığının geri ödenmesi talep ediliyor.

Mağduriyeti önlemek için söz konusu yönetmeliğe geçici bir madde eklendi. Yeni düzenlemeye göre, emekli aylığı bağlanmış olanlardan, prim ödeme gün sayısı şartının sigortalının kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine getirilmediği sonradan tespit edilenlere, eksik prim günlerini tamamlama hakkı sağlanacak. 

Borçtan kurtulmaları için sunulacak üç seçenek şöyle:

ÜÇ SEÇENEK

1- Bu kişilerin öncelikle askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakılacak. Bu şekilde borçlanma hakkı olanlar, asgari ücret üzerinden prim ödemek suretiyle eksik günlerini tamamlayabilecek.

2- Borçlanma hakkı bulunmayan veya borçlanmaya rağmen eksik günlerini tamamlayamayanlar eğer emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek bir işte çalışmaya devam etmişlerse, bu çalışmaları eksik günlerine sayılacak.

3- Her iki kolaylıktan da yararlanamayanlara isteğe bağlı sigortalı veya tarım sigortalısı primi ödeme olanağı sağlanacak.

Emekli aylığında sonradan borç çıkarılmasını önleyen düzenlemenin tek kusuru, kalıcı değil geçici olması. Bu haktan, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 5 Aralık 2017 tarihinden önce emekli aylığı bağlanan kişiler yararlanacak. Halen emekli aylığı kesilmiş olanlar ile 5 Aralık’tan önce emekli olup da hatalı işlem yapıldığı gelecek yıllarda ortaya çıkanların mağduriyeti giderilecek. Fakat 6 Aralık 2017’den itibaren emekli olanların başına ileride böyle bir durum geldiğinde, onlar bu haktan yararlanamayacak.

Emekli iken kamuda çalışılan aylar kesilecek

Emeklilik sonrası özel sektörde çalışma yasağı yok. Ancak emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya başlayanların aylıklarının kesilmesi gerekiyor. Aylık kesilmeden bu şekilde çalıştığı tespit edilenlerden, ödenen emekli aylıklarının tamamını faiziyle iade etmeleri isteniyor. Örneğin kişi emekli olduktan sonra 3 ay kamu kuruluşunda çalışıp ayrılmışsa, bu durumu sonradan tespit eden Sosyal Güvenlik Kurumu, o kişiden 5 yıla kadar emekli aylığını geri isteyebiliyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik uyarınca, bu durumdaki kişilerden, sadece emekli iken çalıştıkları aylarda ödenen emekli aylıkları istenecek.
DÜZENLEME İLE EMEKLİ AYLIKLARI ARTABİLECEK

Hatalı işlem nedeniyle bugüne kadar emekli aylıkları kesilenler, yeni düzenleme sayesinde aylık kesilmesinden kurtuldukları gibi, daha yüksek emekli aylığına da kavuşabilecek. Askerlik, doğum veya yurtdışı borçlanması yapanların aylıkları değişmeyecek. Fakat, diğer iki haktan yararlananların aylıkları, eksik prim günlerini tamamladıklarında yeniden hesaplanacak. Öte yandan eksik hesaplandığı sonradan tespit edilenlerin aylığı ise itiraz üzerine düzeltilebiliyor.

EMEKLİ MAAŞLARI 2018 NE KADAR OLACAK?

Milyonlarca memur, kamu çalışanı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2018’de alacağı zam belli oldu. 1500 TL maaş alan SSK emeklisinin maaşı Ocak 2018’de 50 lira 40 kuruş, Temmuz ayında ise 62 lira 30 kuruş artacak.

Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin beklediği Ocak 2018 zammı Resmi Gazete de açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan 2018 yılı programının sosyal güvenlik kuruluşları ile ilgili başlığı altında, 2018 yılı hedeflerinin yanında SSK ve Bağ Kur emekli aylıklarının önceki 6 aylık dönemindeki enflasyona göre ne kadar artırılacağı belli oldu. Temmuz-Kasım enflasyonu yüzde 4.97 oldu. Yasa gereği SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı geçmiş 6 aylık TÜFE enflasyonuna göre belirleniyor. Aralık ayında enflasyonun düşeceği öngörülse de aylık bazda artış beklentisi devam ediyor. Enflasyonda değişiklik olmadığını düşünülse bile emekli maaşlarında yüzde 4,97 oranında zam olacak.

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik aylığı hesaplama işlemi sigorta kategorilerindeki farklılıklar sebebiyle her sigorta kategorisi için farklı yollarla hesaplanır. Emeklilik aylığı hesaplama işlemini 4A kategorisi çalışanları yani eski adıyla SSK’lılar Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi sitesi üzerinden yapabilmektedirler. 4B kategorisi çalışanları yani eski adıyla BAĞ-KUR sigortalıları ise emeklilik aylığı hesaplama işlemini E-Devlet üzerinden yapabilmektedir. 4C çalışanları yani Emekli Sandığı sigortalıları ise emeklilik aylığı hesaplama işlemini 4A’lılar gibi SGK’nın kendi sitesinden yapabileceklerdir.

TEFE - TÜFE NEDİR?
Tefe - Tüfe gayimenkul sektöründe ve Türkiye’de ekonominin temel göstergelerinden sayılan çok önemlidir değerlerdir.
Bu değerler tek tek ele alalım.
TÜFE nedir ?
TÜFE’nin açılımı , ‘ Tüketici Fiyat Endeksi ‘ dir. Tüfe sayesinde enflasyonu ölçebiliriz. Tüfe değerleri Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanır. Tüfe , daha önce satın alınmış bir malın - hizmetin , daha sonra ki bir tarihteki fiyatı ile karşılaştırılmasına yarar. Tüfe’yi hesaplarken önce , Türkiye’nin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanır. Ayrıca her mal ve hizmetin toplam içindeki ağırlıkları belirlenir.

TEFE nedir ?

TEFE’nin açılımı , ‘ Toptan Eşya Fiyat Endeksi ‘ dir. Kulladığımız malların tüm ham maddelerini içine alır. Yani toptan satılan malların fiyat artışlarını gösteren bir endekstir.

TÜFE ve TEFE arasında ne fark vardır ?
Tefe ve Tüfe genellikle birlikte kullanılır ve birbirlerine karşılaştırılırlar. Bu endeksler farklı değerleri gösterir. Tefe fiyat artışlarının arz yani maliyet cephesini gösterirken Tüfe ise fiyat artışlarının talep yönünü gösterir.

SOSYAL YARDIMLAR BU YIL DA ARTIRILACAK

Devlet, emekliden engelliye, malülden çocuklara, işsizden evi olmayana kadar birçok kesime destekte bulundu. Bu desteklerin tutarı, 2016 yılında yüzde 19,5 artışla 334 milyon 751 milyon liraya yükselirken, bu kapsamda maaş alan kişi sayısı 12 milyon 829 bin kişiye yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam harcamaların yüzde 98,3’üne karşılık gelen 328 milyar 917 milyon lirayı, ‘sosyal koruma yardımları’ oluşturdu.

- Sosyal koruma yardımlarının GSYH içindeki payı yüzde 12,8’i buldu. Emekli ve yaşlılara yapılan harcamalar ise yüzde 6,2 ile en büyük paya sahip oldu.

- Hastalık/sağlık harcamaları bu tutarın için yüzde 3,5’i bulurken, dul ve yetimler için yapılan harcama yüzde 1,5’i buldu.

- Sosyal koruma gelirlerinin yüzde 40.7’sini devlet katkıları, yüzde 27,7’sini işveren sosyal katkıları ve yüzde 26.5’ini koruma kapsamındaki bireyler tarafından yapılan sosyal katkılar oluşturdu.

- Sosyal koruma kapsamında maaş alan kişi 2015 yılında 12 milyon 536 bin iken, yüzde 2.3 artarak 2016 yılında 12 milyon 829 bin kişiye yükseldi. Sosyal koruma kapsamında emekli/yaşlı ve dul/yetim maaşı alan kişi sayısı 2015 yılında 11 milyon 707 bin iken, 2016 yılında 11 milyon 992 bin kişiye ulaştı. Önümüzdeki yıl destek verilen miktarın artırılması öngörülüyor.
BESİCİLERE 100 BİN LİRA SIFIR FAİZLİ KREDİ GELİYOR
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tarımsal üretici ve esnafa yılbaşında güzel haberler vereceklerini söyledi. Şimşek, bu iki kesime faizsiz kredi verdiklerini hatırlatan Şimşek, daha fazla üreticinin bu şartlarda krediye ulaşması için kararname taslağını Başbakanlığa gönderdiklerini söyledi.
Tarımsal üretimde verimlilik, kârlılık ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla düşük faizli kredi sağlandığını, kredi faizinin yüz de 25’i ile yüzde 100’ünün Hazine tarafından üstlenildiğini hatırlatan Şimşek, 100 bin liraya kadar olan hayvancılık kredilerinden daha çok üreticinin faydalanması için tüm faizin Hazine tarafından üstlenileceğini, 2018’de desteklerin artarak devam edeceğini söyledi.
ESNAFA KOLAYLIK
Düşük faizli kredi uygulamasının yanı sıra 2015 yılından beri devam etmekte olan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnafa, usta girişimci ve genç girişimci esnaflara sıfır faizli kredi kullandırılmasına devam edileceğinin altını çizen Şimşek, böylece esnaf ve sanatkarın krediye ulaşmasının kolaylaştırıldığını söyledi.
EK ÖDEME NEDİR?
Emeklilerin maaşlarına her ay ilave edilen ek ödeme (vergi iadesi) miktarı, memur emeklilerinde maaşın yüzde 4’ü; SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise maaşın yüzde 4’ü ya da yüzde 5’i (900 liranın altı maaşlılarda) oranındadır. Örnek vermek gerekirse; hala net maaşı 2 bin lira olan emekli, aylık 80 lira da ek ödeme alıyor. Emeklinin eline aylık 2 bin 80 lira geçiyor. Yüzde 3.4 zamla Ocak’ta net maaş 2 bin liradan 2 bin 68 liraya çıkacak. Ek ödeme de 80 liradan 82,72 liraya yükselecek. Emeklinin eline geçen para (net maaş + ek ödeme) 2 bin 150 lira 72 kuruşa ulaşacak.
4C'Lİ VE ENGELLİLERE MÜJDE
Kamu yemekhanelerinde helal gıda sertifikalı ürünlerin tüketilmesi özendirilecek. Devlet Hava Meydanları İşletmeleri, Meteoroloji, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde çalışan personele ilave havacılık tazminatı verilecek. 4/C'li personele yapılan ek ödeme miktarları da yükseltildi. Kamu konutlarından engelli kamu görevlilerinin öncelikli faydalanması sağlanacak. Engelli kamu görevlileri kendi görev alanları dışında bir yerde görevlendirilirse yanlarında refakatçi bulundurabilecek. Engelli çocuğu bulunan kamu çalışanlarına daha yüksek çocuk yardımı ödeneği verilecek. Resmi ve dini bayram günlerinde fazla mesailer artırılacak.

MEMUR: Toplu sözleşmede imzalandığı gibi, yılbaşında yüzde 4 yükselecek olan maaşlarda 108 lira ile 417 lira arasında artış yaşanacak. En düşük memur maaşı 2 bin 721 liradan 2 bin 829 liraya ulaşacak. En yüksek memur maaşı da 10 bin 435 liradan 10 bin 852 liraya çakacak. 2017 için, enflasyonun yüzde 4’ü aşam kısmı kadar daha artış sağlanacak.

EMEKLİLER: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşı, 2017’nin ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zamlanacak. Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 12,98 olarak gerçekleşmişti. Bu veriler ışığında yılın ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 5’i bulması beklendiğinden, zam oranı da yüzde 5’i bulabilecek. Ek ödemelerle birlikte emeklilerin maaşında 221 liraya varan artış yaşanabilecek.
Memur emeklileri de memurlar gibi yüzde 4 zam alacak. Memur emeklileri, 2017’nin ikinci 6 aylık döneminde enflasyonun yüzde 4’ü aşması hâlinde ocak ayında fark alacak ve zammı yüzde 4’ün üzerine çıkmış olacak.
TEFE - TÜFE NEDİR ?
Tefe - Tüfe gayimenkul sektöründe ve Türkiye’de ekonominin temel göstergelerinden sayılan çok önemlidir değerlerdir.
Bu değerler tek tek ele alalım.
TÜFE nedir ?
TÜFE’nin açılımı , ‘ Tüketici Fiyat Endeksi ‘ dir. Tüfe sayesinde enflasyonu ölçebiliriz. Tüfe değerleri Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından hesaplanır. Tüfe , daha önce satın alınmış bir malın - hizmetin , daha sonra ki bir tarihteki fiyatı ile karşılaştırılmasına yarar.
Tüfe’yi hesaplarken önce, Türkiye’nin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanır. Ayrıca her mal ve hizmetin toplam içindeki ağırlıkları belirlenir.
TEFE nedir ?

TEFE’nin açılımı , ‘ Toptan Eşya Fiyat Endeksi ‘ dir. Kulladığımız malların tüm ham maddelerini içine alır. Yani toptan satılan malların fiyat artışlarını gösteren bir endekstir.

TÜFE ve TEFE arasında ne fark vardır ?
Tefe ve Tüfe genellikle birlikte kullanılır ve birbirlerine karşılaştırılırlar. Bu endeksler farklı değerleri gösterir.

Tefe fiyat artışlarının arz yani maliyet cephesini gösterirken Tüfe ise fiyat artışlarının talep yönünü gösterir.

Tefe de Tüfe gibi önceden endekse dahil edilmiş mallardan oluşan belirli bir malın fiyatındaki değişmeleri ölçüyor.

Tefe’yi Tüfe’den ayıran en önemli nokta tüketici fiyat endeksi direk olarak tüketicinin eline geçen malların fiyatını ölçerken, toptan eşya fiyat endeksi ise hammadde ve yarı mamullerin de fiyatını ölçüyor. Tefe’nin kapsamı Tüfe’ye göre daha geniştir.
Kaynak:http://www.aksam.com.tr/ekonomi/2018-ocak-ayi-ssk-bagkur-emekli-zamli-maaslari-ne-kadar-edevlet-turkiyegovtrde/haber-698249

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.