Sayfa Gezinme

Son makaleler:

latest

YAYIN AKIŞI:

Tümünü Görüntüle

Blogger Şablon Kodlarındaki Yapılandırılmış Veri Hataları

Blogger ile yeni açtığımız blogumuzu, Web yönetici araçları Yapılandırılmış Veri Test Aracı ile kontrol ettiğimizde çıkan sonuçlarda hiçbi...

...
Blogger ile yeni açtığımız blogumuzu, Web yönetici araçları Yapılandırılmış Veri Test Aracı ile kontrol ettiğimizde çıkan sonuçlarda hiçbir hata olmadığını görüyoruz. Önceden oluşturulan bloglar da ise neden veri hatası alıyoruz? Bu makalede daha önce açılan blog ve yeni açılan blog arasındaki şablon kodlarını inceleyip hataların neler olabileceği hakkında küçük bir araştırma yapmayı düşündüm. Tüm blogger kullanıcılarına yardımcı olabilecek her türlü bilgileri sizler de yorum yazarak paylaşacağınızı umut ediyorum.

Blogger yeni teknolojiye ayak uydurmaya çalışan diğer bloglar arasında en geç çalışanlar arasında yer almakta. Blogger için yapılan her yeni değişim, geçmiş gelişimlerin hata vermesine neden olabiliyor. Yaşanılan bu durum çok doğal gibi görülse de yaklaşık iki senedir birçok blog şablon kodlarında bu hataları çok rahatlıkla görebilir. 

Yeni açılan blogun Yapılandırılmış veri sonuçları
Blog kullanıcılarının şablon kodlarında yapılan değişikler hakkında en ufak bir bilgileri dahi olmuyor. Bu hatalar sonucunda Web yönetici araçlarında birçok URL hatası, veri hatasının çoğalması blogların arama sonuçlarında çıkmasını hatta ilerlemesini dahi engelleyebiliyor. 

Blogger Google’un bir ürünü ise Blogger geliştiricilerin bu ürünü en üst derecede hatasız hale getirmeleri için gereken çalışmaları yapmaları gerekmektedir. Google’un Blogger üzerindeki saygınlığını devam ettirebilmesi için, ürün müdüründen en alt teknisyenine kadar seferber olarak Google’un saygınlığının yok olmamasına destek vermek zorundadır. Bize düşün görev ise elimizden geldiğince destek sağlayıp hataları minimize etmektir.

Daha önce yayımlamış olduğum, Blogger Eksik Update Veri Sorun ve Çözümü, Blogger Blog Id Post Id Image url ve Update Veri Çözümleri, başlıklı yazılarımda her ne kadar hataları asgariye düşürmeye çalışsam da bugün gelinen noktada bu hatalar tekrar gündeme gelmekle kalmamış yerine yenileri de eklenmiştir. Bu makalede yeni açılan blog ile eski blog arasındaki ilişkili hatalar incelenecek ve çözebildiklerimiz de sizlere yardımcı olması için aşağıda belirtilecek. Öncelikle Blogger veri hatalarını sırası ile inceleyelim.


NOT: Önce blog’unuzun Yedeğini alın. Yapılandırılmış Veri Test Aracı ile kontrol ederek hatalı çıkan BlogPosting hatalarını görün.

Yapılandırılmış Veri Test Aracı önceki hatalar:

1. Blogger hCart yapısal veri hata sorunu : Blog hCart yazar (Author) tanılama veri hatası. Bu hata birçok blog da düzeldi. Düzelmeyen bloglar bağlantı linkinden yardım alabilir.
Aynı yazı içinde, 1. blog Id, 2. post Id, 3. image_url hatalarını düzenleyebileceğiniz açıklama mevcuttur.

2. Yukarıdaki ikinci resimde yeni blogumuza hiçbir yazı eklemeden yapılan test sonuçlarında gördüğünüz gibi tamamı sorunsuz olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hata aramaya devam ederek Guney14 test blogumuza bir yeni yazı ekleyelim ve çıkan sonuçları inceleyelim.
BlogPosting hatalı veriler

3. Yeni blogumuza WordPress 4.4 Sürümü Güncellendi Terfi Edin başlıklı bir yazı ekledik ve Yapılandırılmış test araçları sonucuna baktığımızda daha ilk yazımızda 12 adet hata mesaj iletisi verdi. Buradan şunu anlayabiliriz. Blogger geliştiricileri halen yerinde sayıyor ve şablon kodlarında tam bir iyileştirme yapamamışlar. Sıfırdan açılan bir blog da bir yazı yayımladık aldığımız hata sayısı 12 adet. Bu hatalardan test sonuçlarında görülen ise 9 adet. Blogumuz var diye seviniyor ve yazı yazıyoruz. Ancak ben bu durumu gördüğümde artık sevinemiyorum.

Yeni blog açan bir yazar bunlardan haberdar olamıyabilir. Blogu 6 aylık olduğunda ve kendini birazda geliştirdiğinde bu hataların ne demek olduğu çok iyi anlayacaktır. Bütün işini bırakıp bunları düzeltmek için mi uğraşacak yoksa aman sende deyip blogundan vazmı geçecek? Blogger’un gelişmesi genişlemesi Google’un leginedir. Google bu durumu göremeyebilir. Google ve ürünleri seven ve kullanan biri olarak umarım Google, en kısa zamanda çalışanlarına gerekenleri söyleyerek Blogger’un olması gereken yere gelmesini sağlar.

Blogger şablon verisindeki hata isimleri :

1. image_url: (Çözüldü)
2. blogId: (Çözüldü)
3. postId: (Çözüldü)
4. datePublished: (Çözüldü)
5. headline: (Çözüldü)
6. image: 
(Çözüldü)
7. publisher: 
(Çözüldü)
8. dateModified: 
(Çözüldü)
9. mainEntityOfPage: 
(Çözüldü)

Yukarıda verilen 9 adet hatalı verileri aşağıda çözmeye çalışalım. Bu etiketler arasında benimde henüz yeni gördüklerim mevcut. Hatalı etiketlerden çözebildiklerimizin yanına Çözüldü çözmediklerimizin ve yeni veri hatası olanlara ise Çözümlenecek ibaresi yazılacak. Çözümlenecek olanları ise bir sonraki makalemde yayımlayacağım.
10. blogId: ve postId: Her iki kodu silerek veri hatasını düzeltmek için aşağıdaki etiketi blog şablonunuzda aratın. CTRL + F klavye kısa yol ile aratabilirsiniz.
<meta expr:content='data:blog.blogId' itemprop='blogId'/> 

11. Şablon içinde arama sonucunda aşağıda verilen kodları göreceksiniz.
<meta expr:content='data:blog.blogId' itemprop='blogId'/>
<meta expr:content='data:post.id' itemprop='postId'/> 
12. Açık mavi renk ile belirtilen alandaki sağ taraftaki tırnak dahil her iki etiketi silin ve şablonu kaydedin. Biraz önce 12 adet görülen hatanın ikisini yok ederek 10 adete düşürdük. Bu hata sayısı sizde farklı olabilir.


13. Şablon kod arama penceresinde arattığınız etiketi enterleyin aynı kodları göreceksiniz bu kodları da yukarıda anlatıldığı şekilde silin ve blog'u kaydedin. Bu kodları neden siliyoruz? Aynı etiket türlerinde iki Id'in olması veri hatasına neden olmaktadır.

14. image_url : Hatasının giderilmesi için aşağıdaki etiket kodunu bulun. Bulduğunuz etiket içinde mavi ile belirttiğim alanı silin. Etiket araları açık kalırsa dikkatlice birleştirin.

<meta expr:content='data:post.firstImageUrl' itemprop='image_url'/> 
15. headline : Şablon kodlarınız içinde ( name ) yazdığından (headline) hatası alıyoruz. headline; hatasını düzeltmek için aşağıdaki etiket kümesini bulun. 
<h3 class='post-title entry-title' itemprop='name'>
16. Şablon kodlarında bulduğunuz ilk etiket değil, tekrar arama penceresinden arama yaptırarak bir sonraki etiketi bulun. İlk bulduğunuz etiketin biraz üstünde date-header ismini hemen alt kısmında post-header ismi görebilirsiniz. Bu etiketi görüyorsanız yanlış yerdesiniz. 

Bir sonraki etiketi aratın. Arama sonucu 2. etiketi buldu iseniz kontrol edin, hemen üst kısmında “nextprev” önceki, sonraki anlamına gelen genişletilmemiş etiketi görebilirsiniz. Bu etiketi görüyorsanız doğru yerdesiniz.

17. Bulduğunuz bu etiketi incelerseniz, etiketin sağ son kısmında “name” ismini göreceksiniz. Şimdi “name” yazan alana şu ifadeyi yazın, “headline” veya ilgili etiketi silerek aşağıdaki etiketi kopyalayın ve diğer etiketin olduğu yere yapıştırıp blog’unuzu kaydedin. Not : 
headline, blog yazılarınızdaki verileri kontrol eder. Yazı başlığınız 110 karakteri geçmemesi gerekir.  
<h3 class='post-title entry-title' itemprop='headline'> 
18. datePublished: Bu hata blogunuzun kumanda panelinde Dil ve Biçimlendirme sekmesindeki, Tarih Başlığı Biçimi, Tarih Damgası Biçimi, formatlarından kaynaklanmaktadır. Aşağıda verilen ayarları değiştirdiğinizde (datePublished) hatası da düzeltmiş olacaksınız. Eskiden bu alanda ayarları istediğimiz gibi değiştirdiğimizde hata almıyorduk. Veri işaretleme başlaması ile birlikte artık bu hatayı maalesef alacaksınız.
Saat Dilimi : Bulunduğunuz ülke saat dilimini seçin.

Tarih Başlığı Biçimi : 2015/12/14 olarak değiştirin. (O andaki tarih bilgisini girin)

Tarih Damgası Biçimi : 15/14/2015 olarak değiştirin. (O andaki tarih bilgisini girin)

Yorum Zaman Damgası Biçimi : Herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmiyor. Tüm değişiklerden sonra ayarlarınızı kaydedin. Artık (datePublished) hatasını görmeyeceksiniz.

Bir sonraki yazımızda image, publisher, dateModified ve mainEntityOfPage veri hataları ile ilgili konuları inceleyeceğiz.

Hiç yorum yok

Fikirlerinizi bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.